Националната художествена академия и Societe Generale Експресбанк изпращат студенти и преподаватели на специализация в Сите дез'Ар, Париж

За осма поредна година институциите ще изпратят на творческа специализация магистри, докторанти и преподаватели от двата факултета на Академията
по статията работи: Данаил Казаков
Националната художествена академия и Societe Generale Експресбанк изпращат студенти и преподаватели на специализация в Сите дез'Ар, Париж

Националната Художествена Академия и Societe Generale Експресбанк официално откриха в галерия "Академия" изложбата на дипломираните магистри от Факултета по изящни изкуства на НХА.

Програмата, финансирана от Societe Generale Експресбанк, дава възможност на дипломираните магистри, докторанти и преподаватели от факултетите по изящни и приложни изкуства на учебната институция да прекарат два месеца в Сите дез'Ар - Париж.

Целта на програмата e да даде достъп до вдъхновението на средата и това да стимулира съзидателната работа на художниците. Очакването е, че атмосферата в Париж ще провокира въображението на артистите, които така успяват да създадат значими произведения.

Дипломните работи на стипендиантите биват класирани от комисия водещи преподаватели от НХА, както и представители на Societe Generale Експресбанк. През 2014 г. наградените магистри от Факултета по Изящни изкуства са: Радостин Седевчев и Никола Грозданов от специалност "Стенопис", както и Елеонора Терзиева и Мария Стамати от специалност "Живопис". Наградените преподаватели са проф. д.изк. Свилен Стефанов от катедра "Изкуствознание" и проф. д.изк. Петър Цанев от катедра "Психология на изкуството".

Творбите на наградените студенти и всички дипломни проекти на магистрите випуск 2014 могат да бъдат видени в галерия "Академия" на НХА. Експозицията на Факултета по изящни изкуства ще бъде отворена за посетители от 12 до 21 февруари, а тази на Факултета по приложни изкуства - от 24 февруари до 04 март 2014г.

"Щастлива съм, че за осма поредна година имаме възможност да подкрепим Националната Художествена Академия. Един от най-удовлетворяващите моменти е, когато виждаме реализираните творби на младите артисти и се радваме на качеството на произведенията им. Ще продължим да подкрепяме младите творци и преподавателите им и сме щастливи, че можем извън програмата да излагаме техни произведения в сградите ни, където те биват ценени както от служители, така и от клиенти", сподели Мария Русева, заместник-изпълнителен директор на Societe Generale Експресбанк, която официално връчи сертификатите на избраните вчера магистри.

 реклама