Народен хор "Космически гласове от България" с нов творчески дебют

На 11 декември от 19:00 ч. в Съюза на българските композитори, зала "Филип Кутев", се състоя концерт "Традиция и вълшебство" на народен хор "Космически гласове от България".
по статията работи: Данаил Казаков
Народен хор "Космически гласове от България" с нов творчески дебют

"Космически гласове от България" е професионален женски народен хор, основан през пролетта на 1994 г. от продуцента Емил Минев (1949-2012). От създаването му до днес, този музикален проект грее сред едни от най-ярките представители на българското изкуство на световната културна сцена. Хорът се превърна в традиция, съхранявана от поколения творци и изпълнители. Традиция, която приобщава българския фолклор и неговия характерен звук към безкрайното разнообразие от музикални стилове и тенденции. След смъртта на продуцента Минев през 2012 г., проектът е поет от дъщеря му Елена Минева-Пиерло, както и от делегирания продуцент Стоян Желев. Новият диригент на хора е Надежда Иванова - млад и перспективен професионалист.

С концерта "Традиция и вълшебство" хорът представи обновения си състав, който изпълни емблематични за хоровото изкуство произведения на утвърдени автори и млади аранжори в присъствието на редица изтъкнати български композитори, дейци на културата и бизнеса, видни интелектуалци. Продуцентите имат амбицията да поведат хора към нови световни достижения и да работят за съхраняването и популяризирането на българската народна песен.

По време на концерта бяха изпълнени следните произведения:

  1. "По стари песни" - обр. Ганчо Гавазов
  2. "Калино, Малино" - обр. Стефан Мутафчиев
  3. "Гел мома" - обр. Стефан Мутафчиев
  4. "Сьоднал ми е млад терзие" - обр. Стоян Пауров
  5. "Две невести" - обр. Илиян Юручки
  6. "Месечинко льо, грейливка" - обр. Филип Кутев
  7. "Шопска сюита"
  8. "Барем са ерген, мамо, наодих" - обр. Генчо Генчев
  9. "Години, години" - обр. Анастас Наумов, солисти Марина Стефанова, Анна Вучкова и Анджелика Цветанова
  10. "Лепа Mаро софиянко" - обр. Коста Колев
  11. "Кафал свири" - обр. Петър Льондев
  12. "Листни са, горо" - обр. Стефан Мутафчиев
  13. "Кaлугерине" - обр. Николай Кауфман, солист Атанаска Колева
  14. "Море, зажени се Гюро" - обр. Красимир Кюркчийски

Повече за хор "Космически гласове от България":

Хорът е сформиран от певици, владеещи стиловото многообразие и звучност на народното пеене от всички краища на България. Това са едни от най-добрите солисти и изпълнители в страната. Специалното внимание и грижи, отделени на избора и работата с талантливите гласове изгражда качеството на художествения продукт на състава и оформя характерната му звучност.

Диригентър на хора Надежда Иванова е родена в гр. Самоков. Учи в специализирани класове по музика в родния си град, както и народно пеене в гр. Кюстендил. Двукратен стипендиант на Община Самоков. През 2011 г. завършва АМТИИ гр. Пловдив , като магистър по Дирижиране на народни състави. По време на следването си е отличена с академична награда "Проф. Асен Диамандиев” . От 2012г е диригент на хор "Космически гласове от България”.

Репертоарът на "Космически Гласове от България” е музикална палитра от ярки български народни песни - емблематични за хоровото изкуство, произведения на утвърдени творчески личности и млади аранжори, автентичен и обработен български фолклор, църковно-славянски песнопения, съвременни произведения, както и театрална и филмова музика.

"Космически Гласове от България" притежава богата творческа история. Хорът е осъществил многобройни участия в музикални фестивали и филмови продукции:

  • Празници на изкуствата "Аполония” - Созопол, България;
  • Джаз фестивал - Сплит, Хърватска;
  • Фестивал "Духът на България” - Торонто, Канада;
  • Световен фолклорен фестивал - Пекин, Китай;
  • Фестивал "VOICE MANIA” - Виена, Австрия;
  • 22 международен фестивал "Gaude Mater” - Чеснокова, Полша;
  • Филм на реж. Димитър Шарков, реализиран от БНТ;
  • Филм на реж. Уляна Матева, реализиран от БНТ;
  • Филм на английския композитор Хауард Гуудал, посветен на хоровото изкуство по света, излъчван по английския Канал 4.

Хор "Космически Гласове от България" изнася концерти на международни културни форуми във Франция , Германия, Италия, Холандия, Испания, Белгия, Израел, Япония, Индия и др.

През годините съставът трупа опит и самочувствие благодарение и на работата си с редица изтъкнати артисти и композитори. Сред тях са: Ваня Монева (първи диригент на хора), Красимир Кюркчийски, проф. Александър Текелиев, акад. Николай Кауфман, проф. Стефан Драгостинов, Кристиян Колонович, Икуко Кавай, Теодосий Спасов, оперните прими Веселина Кацарова и Ина Кънчева, както и др.

Първият албум на "Космически Гласове от България" - "The Chioce" е издаден през 1994г. Той поставя началото на много други записи на състава:

  • "Jewish Song" - 1996
  • "Sweet Separation" - 1998 по текст на индийския мислител Чайтаня Махапрубху и музика на хърватина Дарко Станойковски
  • "Малка Мома" - 2001 по музика на Теодосий Спасов
  • Orthodox Chant - 2001
  • Sweet Separation - 2006
  • "Bulgarian soul" с оперната прима Веселина Кацарова – 2002, дискът печели наградата за албум на годината на Алегро виваче на БНР
  • The European Anthems - 2005
  • Bulgarian Choral folk songs Vol.1 - 2006
  • Bulgarian Choral folk songs Vol.2 - 2006
  • Slavonic Orthodox Chant (live) - 2012
  • Записи за анимационен филм с музика на японската композиторка Йоко Кано
  • Записи за филмова музика на английския композитор Доминик Колинс
  • Запис на музиката към филм "НОМАД” - композитор Карло Сильото

Музиката на "Космически Гласове от България" е достъпна във водещите онлайн магазини. Днес обновеният състав на "Космически Гласове от България" олицетворява свежестта на вечно младата българска народна песен. Вдъхновени от необятното многообразие на българската култура и черпейки от силната енергия, съпътстваща всяко ново начало, те преобразяват изпълненията си в емоционално пътешествие, експресия на духа и претворяване на най-съкровените чувства и мисли на нашите предци. Звуковото богатство и мелодичност носят изключително удоволствие и се превръщат в незабравимо преживяване. Любовта към изкуството и фолклора, високият професионализъм и изключителното себеотдаване на изпълнителите съхраняват и популяризират българското народно творчество, едно неизчерпаемо и безценно световно културно наследство.

 реклама