Най-новите Intel® Xeon® процесори ускоряват трансформацията на центровете за данни за Ерата на дигиталните услуги  3

Нови технологии предоставят редица възможности и са ключови за създаването на възможности за софтуерно-дефинирана инфраструктура
по статията работи: Данаил Казаков
Най-новите Intel® Xeon® процесори ускоряват трансформацията на центровете за данни за Ерата на дигиталните услуги

Intel Corporation представи днес Intel® Xeon® processor E5-2600/1600 v3 продуктови фамилии, за да отговори на изискванията на разнообразни работни натоварвания и на бързо нарастващите нужди на центровете за данни. Новите процесорни фамилии включват множество усъвършенствания, които предоставят увеличения на производителността от до 3 пъти спрямо предишното поколение 2, енергийна ефективност от световна класа, и усъвършенствана сигурност. За да улеснят силното търсене на софтуерно-дефинирана инфраструктура (SDI), процесорите показват ключови показатели, чрез телеметрия, което позволява на инфраструктурата да предоставя услуги с най-добрата производителност, надеждност и оптимизирана обща стойност на притежание.

Процесорите ще бъдат използвани в сървъри, работни станции, инфраструктура за съхранение и мрежова инфраструктура, за да дадат мощност на широк набор от работни натоварвания като анализи на данни, високопроизводителни изчисления, телекомуникации и облачно-базирани услуги, както и back-end обработка за Интернета на нещата (Internet of Things).

"Икономиката на дигиталните услуги поставя нови изисквания пред центровете за данни, изисквания за автоматизирано, динамично и скалируемо предоставяне на услуги,” каза Даян Браянт, старши вицепрезидент и генерален мениджър на Data Center Group, Intel. "Нашите нови Intel процесори предоставят несравнима производителност, енергийна ефективност и сигурност, както и дават видимост на хардуерните ресурси, които се изискват, за да се създадат възможности за софтуерно-дефинирана инфраструктура. Като позволява преструктурирането на центъра за данни, Intel помага на компаниите да използват изцяло ползите от облачно-базираните услуги.”

Създаване на възможности за софтуерно-дефинирана инфраструктура

Софтуерно-дефинираната инфраструктура (SDI) е основата за облачните компютърни технологии. Икономиката на дигиталните услуги изисква бързина и мащаб, които изискват всички ресурси на инфраструктурата да бъдат програмируеми и с високо ниво на възможности за конфигуриране. Тези възможности, в съчетание с телеметрия, анализи и автоматизирани действия, позволяват на центъра за данни да стане силно оптимизиран. Intel продължава да инвестира в предоставянето на тази визия за автоматизирания център за данни, и с новата продуктова фамилия Xeon E5-2600 v3, компанията е въвела ключови сензори и телеметрия, които още повече усъвършенстват SDI.

Продуктовата фамилия Intel Xeon processor E5-2600 v3 въвежда нови характеристики, които предоставят по-голяма от всякога видимост в системата. Нова cache мониторинг характеристика предоставя данни за създаването на възможности инструментите за настройка интелигентно да поставят и ребалансират работните натоварвания, което води до по-бързо изпълнение. Това също предоставя възможността да се провеждат анализи на аномалии на производителността, поради конкуриране за cache в една multitenant облачна среда, където има малка видимост какви работни натоварвания правят потребителите.

Новите процесори също включват и телеметрични сензори за платформата и показатели за CPU, памет и I/O използване. С добавянето на топлинни сензори за температурата на въздушните потоци и на изходящите отвори, видимостта и контрола се повишават значително спрямо предишното поколение. Процесорите предлагат холистичен набор от сензори и телеметрия за всякакви решения за настройване на SDI, за да се наблюдават по-стриктно, да се управляват и контролират използването на системата, за да се помогне за максимизиране на ефективността на центъра за данни за по-ниска обща стойност на притежание.

Увеличена производителност и енергийна ефективност

С до 18 ядра на цокъл и 45MB cache от последно ниво, продуктовата фамилия Intel Xeon E5-2600 v3 предоставя до 50% повече ядра и cache в сравнение с предишното поколение процесори. В допълнение, extension към Intel® Advanced Vector Extensions 2 (Intel AVX2)4 удвоява широчината на vector integer инструкциите до 256 бита на такт за целочислени чувствителни работни натоварвания и предоставя до 1.9x по-високо увеличение на производителността5.

Продуктовата фамилия Xeon E5-2600 v3 също увеличава плътността на виртуализацията, като позволява поддръжка за до 70 процента повече VMs на сървър в сравнение с предишното поколение процесори6, което помага да се намалят оперативните разходи на центъра за данни. Пропускателната способност на паметта при ограничаващи натоварвания ще спечели до 1.4x по-висока производителност спрямо предишното поколение7 с поддръжка за следващото поколение DDR4 памет. Intel Advanced Encryption Standard New Instructions (Intel® AES-NI) също са усъвършенствани да ускоряват криптиране и декриптиране на данни с до 2 пъти без да се жертва времето за реакция на приложенията8.

Процесорите са изградени с водещата в индустрията и енергийно ефективна 22nm, 3-D Tri-Gate технология на Intel, което намалява потреблението на енергия докато повишава производителността на транзисторите. Новите "per-core” режими на мощността динамично регулират и настройват мощността във всяко процесорно ядро за по-енергийноефективно обработване на работни натоварвания.

Като комбинира както рекордна производителност, така и усъвършенствани характеристики за ефекивност, продуктовата фамилия Intel Xeon processor E5-2600 v3 поставя нов световен рекорд за сървърна енергийна ефективност9 на базата на производителност за ват.

Създаване на отворени, гъвкави мрежи с процесори Intel Xeon E5-2600 v3 Processors

Процесорите Intel Xeon E5-2600 v3 processors могат да бъдат комбинирани с Intel® Communications Chipset 89xx series, който е с Intel® Quick Assist Technology, за да позволят по-бърза производителност на кодиране и компресиране10, за да подобрят сигурността при широк набор от работни натоварвания. Доставчиците на услуги и доставчиците на мрежово оборудване могат да използват платформата, за да консолидират множество комуникационни работни натоварвания върху една единствена, стандартизирана и гъвкава инфраструктура, за да се ускори прилагането, да се намалят разходите и да се създаде по-плавно и сигурно изживяване за потребителите.

В допълнение, новата фамилия Intel® Ethernet Controller XL710 помага да се отговори на увеличаващите се изисквания към мрежите с възможности да се позволи по-добра производителност за виртуализирани сървъри и мрежи. Гъвкавият 10/40 gigabit Ethernet controller предоставя два пъти bandwidth докато консумира половината от енергията в сравнение с предишното поколение 11

Широка поддръжка от индустрията

Стартирайки днес, производителите на системи от цял свят се очаква да обявят стотици платформи, базирани на фамилията Intel® Xeon® processor E5 v3. Тези производители на сървъри, устройства за съхранение и мрежово оборудване включват Bull*, Cray*, Cisco*, Dell*, Fujitsu*, Hitachi*, HP*, Huawei*, IBM*, Inspur*, Lenovo*, NEC*, Oracle*, Quanta*, Radisys*, SGI*, Sugon* и Supermicro* и много други.

Подробности за цените

Продуктовата фамилия Intel Xeon processor E5-2600 v3 ще се предлага с 26 различни части, чиито цени варират от $213 до $2,702 за количества от 1000 броя. Работните станции с Intel Xeon processor E5-1600 ще се предлагат със 6 различни части, на цени вариращи от $295 до $1,723. Пълни ценови подробности можете да намерите в Intel Newsroom.

За повече подробности за тези нови процесори Intel Xeon, моля, посетете online прескита.

За Intel

Intel (NASDAQ: INTC) е световен лидер в компютърните иновации. Компанията проектира и изгражда ключовите технологии, които служат за основа на компютърните устройства по света. Като лидер в корпоративната отговорност и устойчивост, Intel също произвежда първите в света налични за търговски цели "безконфликтни" микропроцесори. Допълнителна информация за Intel можете да намерите на newsroom.intel.com и blogs.intel.com, а за усилията на Intel в сферата на безконфликтните минерали на conflictfree.intel.com.

 реклама