Над 600 000 лева дадени от М-Тел за благотворителност през 2011

В края на годината компанията публично оповестява средствата, отделени за безвъзмездна помощ
по статията работи: Нели Минчева
Над 600 000 лева дадени от М-Тел за благотворителност през 2011
Снимка: М-Тел

Даренията, направени от Мобилтел и нейните служители през 2011 година, възлизат на 173 000 лева. Сумата включва и лични дарения на работещите в компанията, отделени през дарителство по ведомост.

Допълнително Мобилтел подкрепи безвъзмездно образователни и културни проекти в рамките на 115 000 лева. През изтичащата година М-Тел дари и над 340 000 лева, за да направи възможни мечтите на 88 българи.

Общата сума на даренията и финансовата подкрепа в полза на обществото възлиза на 628 000 лева.

138 000 лева от общата сума за дарения са насочени безвъзмездно за пет социални каузи, обединени от идеята за приобщаването и социализацията на хора в неравностойно положение:

- Децата от Дома за деца и младежи с увреждания в Мездра;

- Осиновеното от М-Тел семейство от SOS Детски селища в Трявна;

- Обучението на кучета-водачи за незрящи от фондация "Очи на четири лапи”;

- Проектът "Ти не си сам” на фондация "Априлци”;

- Фонд за деца с церебрална парализа "Нека повярваме” на Фондацията в помощ на благотворителността в България.

В началото на 2012 година проектите ще получат и допълнителна помощ, набрана от телекома на кратък номер 1788. От старта на дарителския SMS проект през 2008 година до момента даренията, които организациите са получили от изпратените кратки съобщения, се равнява на 110 000 лева.

Кампанията 1788 продължава да бъде в сила до края на годината, а и през цялата 2012. Всички желаещи да се присъединят към набирането на средства могат да изпратят SMS на кратък номер 1788. В края на всяка година средствата се разпределят поравно между проектите. Цената на всеки SMS е 0,60 лева с ДДС. Мобилтел удвоява събраната сума.

В областта на културата М-Тел продължи своята традиционна подкрепа за изкуството чрез проекта UNLIMITED с М-Тел на Art Project Depot. Той е своеобразно продължение на търсенията на "Годишните награди на М-Тел за съвременно българско изкуство” – проект, който в продължение на пет последователни години подкрепяше и поощряваше творческите търсения на съвременните автори в България. Компанията подкрепи и визитата на Сливенската художествена галерия в София с изложба на Сирак Скитник.

През тази година М-Тел бе призната за компанията с "Най-прозрачна дарителска програма” в рамките на годишните награди на Българския дарителски форум (БДФ). Отличието бе връчено по повод грантовата програма на телекома. М-Тел Грант е ежегодна програма, която подкрепя малки, но стойностни каузи със значим обществен резултат. През 2010/11 година уникалната за България програма М-Тел Грант премина под знака на езиковата и социална грамотност. Общо шест проекта бяха осъществени с финансовата помощ, отпусната по програмата.

М-Тел ще следва философията си в сферата на социалната отговорност и през 2012 година, а тя е подкрепата на общественозначими каузи с устойчиви резултати. Новият приоритет на компанията ще бъде подпомагането на приемната грижа в България. Образованието и грамотността също ще останат във фокуса на социално отговорната политика на Мобилтел.

 реклама