Над 430 000 лева дадени от Мтел за благотворителност през 2012

От тях 46 000 лева са личните дарения на работещите в компанията
по статията работи: Петър Чернев
Над 430 000 лева дадени от Мтел за благотворителност през 2012
Снимка: Булфото

На над 430 000 лева възлизат даренията, направени от Мобилтел и нейните служители през 2012 година. От тях 46 000 лева са личните дарения на работещите в компанията, отделени през дарителство по ведомост, както и средствата, набрани по време на благотворителните Мтел базари през годината.

143 000 лева от общата сума за дарения са насочени безвъзмездно за пет социални каузи, обединени от идеята за приобщаването и социализацията на хора в неравностойно положение:

  • Възпитаниците от Дома за деца и младежи с увреждания в Мездра;
  • Осиновеното от М-Тел  семейство от SOS Детски селища в Трявна;
  • Обучението на кучета-водачи за незрящи от фондация "Очи на четири лапи”;
  • Проектът "Ти не си сам” на фондация "Априлци”;
  • Фонд за деца с церебрална парализа "Нека повярваме” на Фондация в помощ на благотворителността в България.

В началото на 2013 година проектите ще получат и допълнителна помощ, набрана от телекома на кратък номер 1788. Кампанията продължава да бъде в сила и през цялата 2013. Всички желаещи да се присъединят към набирането на средства могат да изпратят SMS на кратък номер 1788. В края на всяка година средствата се разпределят поравно между проектите. Цената на всеки SMS е 0,60 лева с ДДС. Мобилтел удвоява събраната сума.

35 000 лева предостави Мтел на Българския червен кръст в помощ на пострадалите от наводненията райони в страната. През февруари заради скъсана стена на язовир "Иваново" бяха наводнени редица населени места, като най-тежко пострада село Бисер.

В продължение на социално-отговорната си политика компанията продължи през годината да подпомага възстановяването на засегнатите региони. Именно затова традиционната програма Мтел ЕКО Грант подкрепи със 100 000 лева шест проекта, насочени към опазването на застрашени диви видове растения и културни  породи животни, както и възстановяването на биоравновесието в пострадалите от наводненията през годината райони. Към тази сума бяха прибавени 10 700 лв., останали неизразходвани от предходната година. Следващите издания на грантовата програма отново ще подкрепят проекти, свързани с опазването на околната среда.

В момента 100 приемни семейства в страната получават допълнителна финансова подкрепа всеки месец в рамките на проекта "Приеми дете. Създай бъдеще”. Общата стойност на това дарение възлиза на 100 000 лева.

И през 2013 година Мтел ще продължи да подкрепя общественозначими каузи с устойчиви резултати, като фокусът на компанията за втора поредна година ще бъде развитието на приемната грижа в България.

 реклама