Над 300 зрители събра предпремиерата на „Швейцарецът с българско сърце“

Документалната лента е заснета с подкрепата на VIVACOM
по статията работи: Десислава Маданска
Над 300 зрители събра предпремиерата на „Швейцарецът с българско сърце“
Снимка: vivacom

В Сердика Център София се състоя официалната предпремиера на филма "Швейцарецът с българско сърце", дело на екипа на "Българска история" и заснет с подкрепата на VIVACOM. Над 300 зрители гледаха за първи път документалната лента, посветена на големия герой Луи Айер – един швейцарец, отдал живота си на България и поставил основите на спорта в страната ни. Специален гост на събитието бе четирикратният световен шампион по спортна гимнастика Йордан Йовчев, който изрази възхищението си от работата на младите родолюбци от "Българска история".

Сред официалните гости на предпремиерата бяха и доц. Марина Гевренова - преподавател от Национална спортна академия "Васил Левски", доц. Владимир Станев - преподавател от Софийски университет "Св. Кл. Охридски", Ивайло Антонов – главен експерт "Войнишки паметници" към Министерство на отбраната, и легендарният гимнастик Никола Проданов – настоящ председател на СБГД "Юнак". След края на прожекцията създателите на "Швейцарецът с българско сърце" участваха в открита дискусия, посветена на живота и делото на Луи Айер.

Документалната лента е изградена от серия с интервюта на специалисти по темата и възстановки на кръвопролитните военни действия в Европа от началото на XX век. Филмът проследява патриотичното дело и жертвоготовността на Луи Айер по време на трите войни в този период - Балканската, Междусъюзническата и Първата световна. Със създаването на филма, екипът на "Българска история" цели да възпита чувството на национална гордост у българите и търси отговор на въпроса: "Щом някога един швейцарец е бил готов да отдаде сърцето и живота си на страната ни, нима тя, повече от всяка друга, не заслужава обичта и верността ни днес?".

Филмовият проект се реализира със съдействието на VIVACOM, като част от стратегията на мобилния оператор да застава плътно зад родолюбиви каузи, повишаващи националното самочувствие на сънародниците ни. От 2014 г. телекомът е основен партньор на "Българска история", като оказва подкрепа на младежите в редица техни инициативи – от обиколки на училищата из страната с цел изнасяне на уроци по родолюбие до създаване на образователни клипове и документални поредици, посветени на бележити лица и събития от родното минало.

Със съдействието на Кино Арена в рамките на месеците октомври и ноември "Швейцарецът с българско сърце" ще обиколи страната. 

 реклама