Министърът на земеделието: „Агра“ става все по-голяма и по-добра

Близо 420 директни и представени изложители, с 15% повече от миналата година, участват в „Агра 2012“
по статията работи: Нели Минчева

Всяка година "Агра" става все по-голяма и все по-добра, заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, преди да открие Международната селскостопанска изложба. Тя се провежда под неговия патронаж в панаирния комплекс в Пловдив.

Министър Найденов се обърна към чуждестранните участници с думите: "Тук може да видите нещо повече дори от онова, което се показва в утвърдени изложения в Европа". А на българските фирми препоръча да демонстрират "самочувствие на хора, които предлагат изделия на световно ниво".

Близо 420 директни и представени изложители, с 15% повече от миналата година, участват в "Агра 2012", която продължава от 6 до 10 март. Ангажираните изложбени площи са увеличени общо с 27%, а при чуждестранните компании – с 52%. Това са данни, показващи реално съживяване в бранша, коментира Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив, който организира изложението съвместно със Селскостопанската академия.

"Агробизнесът у нас наистина се е стабилизирал и привлича силен интерес отвън, а "Агра" е мястото, където ще стартират много нови инициативи. Това е резултат и от усилията на Международен панаир Пловдив да подкрепя бизнеса в трудната икономическа ситуация", добави Иван Соколов.

Там е нишата, бе категоричен министър Найденов, след като разгледа Специализираната изложба за биологично растениевъдство и животновъдство "БиоАгра". Тя се провежда за първи път, а в нейното стартово издание участват фирми и организации от 5 държави. В техните експозиции се проследява пътя на екохраните от полето до трапезата. Една от атракциите е изложба от картини и дрехи, направени от ориз.

България има много добри условия за развитие на биологично земеделие, учените са готови да посрещнат тази инициатива, а бизнесът проявява много голям интерес, подчерта проф. дсн Димитър Греков, ректор на Аграрния университет, който е партньор на панаира в подготовката на изложението "Биоагра" заедно с международната фондация "Авалон".

В Западна Европа се търсят български екопродукти като твърда пшеница, сусам, розово и лавандулово масло, билки, мед и вино от биогрозде, посочи доц. д-р Владислав Попов, директор на Агроекологичния център към Аграрния университет и представител на фондация "Авалон". По негови данни 85-90% от българските биопродукти отиват за износ, а в сектора работят близо 1000 производители, преработватели и търговци.

Все повече сортове плодове и зеленчуци, които разработват нашите институти, имат компоненти, съобразени с изискванията за биопроизводство, заяви доц. д-р Маргарита Николова, главен научен секретар на Селскостопанската академия. Новите култури не само са устойчиви на болести, което намалява пръскането с химически препарати, но съдържат големи количества витамини, антиоксиданти и аниканцерогенни елементи. Иновация от световен мащаб са трите сорта сливи, които не се нуждаят от опрашване. Общо 31 нови сорта показват учените от Селскостопанската академия на "Агра 2012".

В 4 панаирни палати и откритите площи край тях са представени машини, инвентар, оборудване за растениевъдството и животновъдството, агрохимикали и торове, фуражи, опаковки, услуги. Новостите са 35, от които 11 световни и 5 европейски.

Министър Найденов изпробва една от тях - най-мощния трактор в света, който е част от експозицията на "Римекс 1 холдинг". Машината беше откупена още в първия ден на изложението.

Очаква се то да бъде посетено от хиляди специалисти от страната и чужбина. За посетителите са предвидени награди, осигурени от Международен панаир Пловдив. Палатите са отворени за разглеждане от 9 до 18 ч, а на 10 март – до 14 часа.

Във всеки от дните на изложението има съпътстваща програма от семинари, конференции, презентации и делови срещи, на които ще се обсъждат актуални проблеми на агробизнеса и селското стопанство.

 реклама