М-Тел остана единствен спонсор на училището за кучета водачи

Телекомът отправя апел към всички компании да подпомогнат дейността на "Очи на четири лапи”
по статията работи: Ралица Стоянова
М-Тел остана единствен спонсор на училището за кучета водачи
Снимка: М-Тел

Мобилтел е единственият спонсор в момента на училището за кучета водачи за незрящи. Въпреки неблагоприятната икономическа обстановка в страната, телеком операторът е дарил от началото на 2012 година над 33 000 лева на фондация "Очи на четири лапи”. Това ще бъде съобщено на днешната пресконференция, която се организира от фондацията и ще се проведе днес от 11.00 часа в пресклуб "България" на Национален стадион "Васил Левски”.

Финансовото състояние на училището за кучета водачи обаче е изключително тежко и то е изправено пред трудното решение да затвори врати. Натрупаните задължения към доставчици и персонал ще принудят фондацията да спре своята благородна дейност от началото на следващия месец.

М-Тел се обръща към всички частни, държавни и неправителствени организации и компании, които имат възможност да подпомогнат финансово училището за кучета водачи, за да не се налага то да преустановява своята дейност. В момента има 8 одобрени кандидати, които очакват своите обучени четириноги помощници, но няма да ги получат.

От 2003 година Мобилтел е основен спонсор на фондация "Очи на четири лапи”, която oбучава кучета водачи и безвъзмездно ги предоставя на слепи хора. Незрящите също преминават курс на обучение за работа и живот с куче водач. Само за последните 5 години в училището са дипломирани 40 кучета водачи. С подкрепата на М-Тел фондация "Очи на четири лапи” осигури обучението на първия за България инструктор за кучета водачи и изгради мрежа от приемни семейства за социализация на бъдещи кучета водачи, тъй като обучението им започва едва от втората година, а през първата те трябва да бъдат отглеждани в приемни семейства.

Със съдействието на М-Тел и съвместно с Регионалния инспекторат по образованието беше реализирана и изключително успешната инициатива "Кучета водачи в училище”. В рамките на образователната инициатива ученици от началните класове на редица столични училища научиха всичко за дейността на фондацията, както и за отговорната и хуманна мисия на кучето водач в живота на незрящите хора.

М-Тел още веднъж призовава всички, които имат възможност да подкрепят финансово фондация "Очи на четири лапи”, за да продължи тяхната благородна мисия.

 реклама