Любопитство, критичност и знания по математика са необходими за бъдещата работна сила

Ръстът на работните места, които изискват интензивни математически, научни и инженерни знания, изпреварва общия темп на нарастване на работните места с 3:1
по статията работи: Елица Елефтерова
Любопитство, критичност и знания по математика са необходими за бъдещата работна сила
Снимка: Intel

 "В нашата все по-глобална икономика, Intel съзнава, че любопитството, критичното мислене и стабилната основа по математика и природни науки, са необходими за работната сила на утрешния ден, за да може тя да е конкурентноспособна за високотехнологичните работни места на бъдещето. Всъщност, ръстът на работните места, които изискват интензивни математически, научни и инженерни знания, изпреварва общия темп на нарастване на работните места с три към едно”, заяви Адриан Чорояну, мениджър бизнес развитие България и Румъния, Intel ® Corporation пред аудитория от Представителството на ЕК в България, Министерството на образованието, младежта и науката и българските академични среди и бизнеса.

Той подчерта, че именно поради това Intel се ангажира директно в образователни програми и усилия за предоставяне на достъп до технологии, които позволяват на младите хора днес да развиват умения, които са им необходими, за да бъдат иноваторите на утрешния ден. Само през последното десетилетие, Intel и Intel Foundation са инвестирали над милиард, а служители на Intel са дарили близо 3 милиона доброволчески часа за подобряване на образованието в над 60 страни. 

Адриан Чорояну участва в конференцията за бизнеса и образованието "Какво да е образованието, за да е конкурентен бизнесът?" и представи как интегрирането на технологии в областта на образованието и стимулирането на предприемачеството са от ключово значение за развитието на уменията необходими за 21-ви век не само при бъдещите ИКТ експерти, но и при младото поколение като цяло.

Образователни програми на Intel обхващат от началното до висшето образование и са насочени към създаване на възможности за учениците да развиват умения за 21-ви век, както и да разширяват своите знания и ентусиазъм към природните науки, математиката и инженерните науки.

Програмата на Intel за висшето образование - Intel Higher Education Program е съвместно усилие в световен мащаб – като работи с над 150 университета и правителства в 34 държави, включително 23 страни от региона на Европа, Близкия Изток и Африка (EMEA) – които носят водеща технологична експертиза за университетите и помагат да се пренесе тази технология от лабораториите в местните общности. Intel предоставя учебни планове по предприемачество, семинари и глобални колоквиуми за преподавателите чрез програмата на Intel за висшето образование в подкрепа на университети, образователни институции и правителства.

Intel оборудва факултетите с инструментите, от които се нуждаят, за да разпространяват предприемаческото мислене. Досега програмата е обучила над 600 технически факултета в EMEA да представят елементи на технологичното предприемачество пред своите студенти. В рамките на ЕС, Intel е обучила също и над 75 Train-the-Trainers (Обучи обучителя), които обучават своите колеги в други факултети.

Друга образователна инициатива е Intel Global Challenge, основана през 2005 година, която предоставя на завършващи инженери и учени възможността да представят своите планове за превръщане на света в по-добро място с помощта на иновативни технологии. Участниците се състезават за награда от 0 000 и за директна публичност сред и взаимодействие с повече от 20 водещи компании за рисков капитал. Много от победителите в предишните години в последствие са реализирали своите планове, като са създали бизнеси, които имат положителен ефект върху избраната от тях област и върху обществото.

 реклама