Лазер замества предизвикващата страх зъболекарска машина

За децата лечението се превръща в компютърна игра
по статията работи: Теодора Пенева
Лазер замества предизвикващата страх зъболекарска машина
Снимка: Медикус Алфа

Заради страха от бръмченето и болката, която зъболекарската машина причинява, много хора не посещават стоматолог. С навлизането в практиката на лазерните технологии това вече не е проблем. "Лазерът замества машината именно в болезнената част", обяснява д-р Десислава Георджева, ръководител на отделението по дентална медицина на "Медикус Алфа". Пловдивската клиника е една от малкото в страната, които разполагат с последно поколение Er:YAG лазер. Той се отличава с уникална технология, благодарение, на която мощната енергия се генерира в самия накрайник. По старите поколения лазери използват оптични влакна за проводници, което води до загуби на енергия при преминаването на лазерния лъч през тях. Още едно предимство на лазерния накрайник е неговата максимална маневреност – върти се на 360 градуса.

Лазерът не само почиства кариеса, но и създава и стерилна среда. Болката е редуцирана, в повечето случаи дори липсва, за това много пациенти не искат упойка, допълва предимствата д-р Георджева. За разлика от турбината, лазерът не издава стържещи звуци, които дразнят и притесняват седналите на зъболекарския стол, няма вибрации и допир до лекуваните повърхности.

За децата лечението с него е като игра, казва д-р Георджева. Изключително важно е малките пациенти да не се стресират при стоматолога, защото страхът остава за дълги години. При лечението с лазер се слагат специални очила, апаратът издава звук като при компютърна игра и малчуганите се чувстват все едно са герои от Междузвездни войни.

Високотехнологичният инструмент служи и като скалпел, посочва д-р Георджева. С него може да се реже венецът. Безопасно се отстраняват тумори, без разсейки. При лечение с лазер има много по-малка болка, подуване и кървене, отколкото при конвенционалните методи. Процесът на оздравяване е по-бърз и лесен. Лазерът има бактерициден ефект, унищожава бактериите и вирусите в лекуваните области и така се предотвратяват инфекции. Това означава, че в повечето случаи няма нужда от антибиотици.

Благодарение на различните програми и накрайници Er:YAG лазер се използва за меките и твърди тъкани (зъби и кост). С него може да се почиства кариес, зъбен камък, да се извършва кюретаж, както и всички хирургични манипулации в устата.

В допълнение към съвременното лазерно зъболечение в "Медикус Алфа" прилагат и първата в света система за триизмерна обработка на кореновите канали SAF SYSTEM. Известно е, че една от най-честите причини за загуба на зъбите са усложненията на кариеса – пулпити и периодонтити, при които трябва да се проведе ендодонтско (кореново) лечение. Каналите трябва да се почистят, оформят и запълнят в целия им обем, за да се гарантира 100% успех при лечението. С тази система се осъществява пълно 3Д оформяне на канала, при непрекъсната иригация, като няма риск от перфорации или счупване на инструмента, което често компрометира лечението. С нея се подобрява качеството и успеваемостта и при най-тежки и комплицирани случаи.

 реклама