Късче традиция в модерните дни – или как да направим сватбата си по-различна

Сватбена агенция „Черга“ организира традиционни празненства в духа на нашите деди
по статията работи: Нели Минчева
Късче традиция в модерните дни – или как да направим сватбата си по-различна
Снимка: Черга ООД

Някои стари ритуали все още присъстват в българските сватби – младоженците и булките ритат менчета, участват в игри с печено пиле пред кума или в ритуали по "откупуване на булката". Тези дейности обаче се изпълняват все повече по инерция, а за много от тях още нашите родители са забравили какво всъщност означават.

Невена Жекова от "Черга" ООД може да ни припомни това, превръщайки сватбеното ни тържество в малък фолклорен спектакъл.

"Традициите се определят от бита, а днес той е много по-различен отпреди 150 години. Ритуалите се изпълняват просто така – вече почти никой не помни и не разбира защо нещо се прави по определен начин и какъв е смисълът му", споделя тя. "Етно сватбите са начин да се докоснем до фолклора и бита на българите от старо време, да се съхранят и популяризират техните обичаи."

Навремето всеки обред е бил изпълняван с цел – предпазване от нещо лошо, предизвикване на нещо добро, борба с нещо непознато. Съществуват ритуали за здраве, за берекет, за предпазване от злини, за сдобиване с потомство, за плодородие и т.н. Екипът на "Черга" е добре запознат с целия сватбен цикъл – малък и голям годеж, подготовка, сватба и следсватбен период.

Противно на днешните схващания, че старите традиции са ненужни отживелици без никакво значение в забързаното ни ежедневие, от "Черга" са готови да ни покажат, че запознаването с бита на нашите деди може да бъде най-малкото забавно и любопитно.

Пъстрите носии, странните ритуали и красивият облик на някое старинно българско градче могат да бъдат в основата на сватбено тържество или веселба по друг повод, която, освен да бъде забавна и уникална, може да послужи за припомняне на позабравени, но ценни съкровища от миналото ни. А ако ритуалите "захранване", "разбулване", бръсненето на младоженеца при подготовка и т.н. ви се виждат твърде смело начинание, можете да изберете стандарно модерно тържество, в което традиционните български елементи са вплетени фино и ненатрапчиво, придавайки чар и индивидуалност на събитието.

Повече за "Черга" ООД

"Черга" ООД е специализирана в организацията на лични и фирмени събития. Екипът й се интересува задълбочено от български фолклорни традиции и най-вече от тези, свърани със сватбената обредност. Освен традиционни празненства, компанията организира веселби и приключения по всякакви други поводи – включително тийм билдинг. Възможни са варианти, в които събитието е спазено изцяло в стар български стил и такива, в които традиционните детайли са деликатно и умело вмъкнати в модерното празненство. За повече информация – http://cherga.net.

 реклама