КфВ и Райфайзенбанк продължават да финансират проекти за енергийна ефективност

Нова Кредитна линия за енергийноефективни проекти за МСП в размер на 30 млн. eвро получи Райфайзенбанк
по статията работи: Георги Георгиев
КфВ и Райфайзенбанк продължават да финансират проекти за енергийна ефективност
Снимка: Райфайзенбанк

Райфайзенбанк (България) ЕАД, дъщерно дружество на Райфайзен Банк Интернешънъл АГ, и Кредитанщалт фюр видерауфбау (КфВ) подписаха вторo споразумение за кредитна линия по Програмата за енергийна ефективност на малки и средни предприятия. Отпуснатият заем е в размер на 30 млн.евро.

Програмата съчетава средства за финансиране и безвъзмездна финансова помощ от ЕС, които да стимулират допълнително инвестициите в енергийна ефективност на малките и средни предприятия (МСП) в България.

Финансовата схема по Програмата за енергийна ефективност ще позволи на Райфайзенбанк да увеличи финансирането на енергийноефективни проекти, което ще допринесе за подобряване производителността и намаляване на консумираната енергия на машини и оборудване (включително и на селскостопански машини и превозни средства), сгради или друга инфраструктура на малките и средни фирми.

Допустимите инвестиции трябва да доведат до подобряване от най-малко 20% на коефициента за енергийна ефективност (30% за проекти за сгради) или намаление на парниковите емисии с най-малко 20%. Инвестициите в източници на възобновяема енергия с цел намаляване на CO2 емисии са допустими само в случай, че представляват част от мерките за повишаване на енергийната ефективност.

Програмата за енергийна ефективност e подкрепена с грантови средства от ЕС под формата на безвъзмездна финансова помощ за МСП, с цел намаляването на разходите по инвестиционния проект. След успешното завършване на проекта, безвъзмездната финансова помощ може да достигне до 15% от главницата на кредита, отпускан по Програмата. Същевременно, максималният размер на безвъзмездна финансова помощ е ограничен до 150,000 евро за отделно дружество, независимо от броя на отпуснатите кредити за финансиране по Програмата.

Допълнително малките и средни фирми - кредитополучатели по Програмата ще могат да се възползват от предоставяните безплатни консултантски услуги, включващи техническа консултация относно изготвянето на инвестиционния проект, допустимостта на инвестицията и доклади за енергиен одит.

КфВ и Райфайзенбанк имат добри бизнес взаимотношения като КфВ е отпуснала две кредитни линии по Програмата за МСП (SME Finance Facility - SMEFF) и по Програмата за енергийна ефективност (Energy Efficiency Finance Facility - EEFF). Благодарение на първата кредитна линия по Програмата за Енергийна ефективност, Райфайзенбанк (България) финансира изпълнението на 101 проекта за енергийна ефективност в размер общо на 20 млн.евро.

 реклама