Когнитивната система на IBM Watson ще помага на онкоболни да получат персонализирано лечение

Системата ще анализира генетични данни заедно със специализирана медицинска информация
по статията работи: Данаил Казаков
Когнитивната система на IBM Watson ще помага на онкоболни да получат персонализирано лечение
Снимка: IBM

IBM (NYSE: IBM) и New York Genome Center (NYGC) стартират инициатива, в която когнитивната система на IBM-Watson, ще подпомогне онколозите при предоставянето на по-персонализирано лечение на пациенти, диагностицирани с рак. За целта IBM и NYGC ще използват уникален прототип на Watson, създаден специално за геномни изследвания.

New York Genome Center ще тества възможностите на Watson да помогне на онколози при предоставянето на по-индивидуална грижа за пациенти с глиобластом - агресивен и злокачествен рак на мозъка. Целта на сътрудничеството между IBM и NYCG е да увеличи броят на онкоболните, които имат достъп до различни възможности за лечение, съобразени с тяхното заболяване.

Когнитивната система на IBM, ще анализира генетични данни заедно със специализирана медицинска информация, като по този начин Watson ще помогне да се спести време за определяне на адекватно лечение, съобразено със заболяването на пациента.

Благодарение на тази услуга, базирана на облачни технологии и когнитивните способности на Watson, процесът на анализ ще стане по практичен и достъпен. Освен да анализира информация, Watson има способност непрекъснато да "учи", докато разглежда различни случаи и медицински изследвания, статии и клинични проучвания.

IBM Watson ще помогне на учените от NYGC да разберат данните, които разкриват вариации на геномната секвенция между нормалните и раковите биопсии на мозъчни тумори. Ако тази инициатива бъде успешна, тя ще допринесе за спасяването на милиони пациенти по света.

 реклама