Клиентите на Овергаз намалиха емисиите си на парникови газове със 7%

За същия период на миналата година компанията отчете намаление с 344 хиляди тона парникови газове
по статията работи: Петър Чернев
Клиентите на Овергаз намалиха емисиите си на парникови газове със 7%
Снимка: Овергаз АД

Клиентите на Овергаз намалиха със 7% отделянето на парникови газове в атмосферата за десетте месеца на тази година. Те спестиха изхвърлянето на 370 хиляди тона вредни емисии, защото замениха конвенционалните източници с природен газ. За същия период на миналата година компанията отчете намаление с 344 хиляди тона парникови газове.

След замяната на традиционните течни и твърди горива и електроенергия газифицираните домакинства предотвратиха изхвърлянето на 86 хиляди тона парникови газове, а обществено-административните сгради – 64 хиляди тона. Най-много за подобряване качеството на въздуха допринесе промишлеността в страната, където замяната на мазут и твърди горива с природен газ доведе до намаляване на емисиите с 220 хиляди тона.

Основните източници на прахови частици в атмосферния въздух са индустриалната дейност, транспортът и интензивната употреба на твърди горива в битовия сектор, особено през зимата. Намаляването на отделените парникови газове е един от начините за постигане на устойчив растеж и по-конкурентоспособна нисковъглеродна икономика. Използването на ресурсите по-ефикасно и устойчиво допринася за опазването на околната среда, намаляването на емисиите и предотвратяване загубата на биоразнообразието.

Припомняме ви, че общоевропейска цел е намаляването на емисиите на парникови газове с 20% до 2020 година спрямо базовата 1990 година. Сигурният път за постигане на тази цел са усилията на страните членки за повишаване на енергийната ефективност и респективно на енергийното спестяване.

 реклама