Клиентите на Swisscom ще ползват LTE и модернизирана мобилна мрежа

Swisscom сключи пегодишен договор с Ericsson за модернизация на мобилната мрежа
по статията работи: Нели Минчева
Клиентите на Swisscom ще ползват LTE и модернизирана мобилна мрежа
Снимка: Ericsson

Потребителите в Швейцария вече могат да ползват богат набор от услуги. При все по-нарастващия трафик на данни, който ще се удвои за една година, Swisscom сключи пегодишен договор с Ericsson за модернизация на мобилната мрежа и ъпгрейд до LTE. Сделката ще осигури на Swisscom възможността да продължи да предлага на потребителите си най-добрата възможна мрежа по най-ефективен начин. 

Ericsson ще модернизира 6 000 мобилни станции с мултистандартни RBS 6000 базови станции и ще оптимизира цялата мрежа на Swisscom. Потребителите на мобилно съдържание в цялата страна и по-специално онези, които живеят в райони с натоварен трафик, ще се възползват от по-високи скорости.

Ericsson е единствен доставчик за модернизацията на съществуващата мобилна опорна и радиомрежа и внедряването на LTE. С това Swisscom разширява съществуващото партньорство, в което Ericsson е единствен доставчик на 2G и 3G технологии.

Хайнц Херен, ръководител на отдел "Мрежи и ИТ” в Swisscom, коментира: "За да продължаваме да предлагаме на абонатите си достъп до най-добрата мрежа като в същото време посрещаме нарастващия мобилен трафик на данни, ние ще инвестираме няколко милиона швейцарски франка в модернизацията на мобилната мрежа през следващите пет години. Благодарение на нашето дългосрочно партньорство с Ericsson, ние сме запознати с опита на компанията във внедряването на нови технологии, като в същото време сме поставили основите на процеси, които ще доведат до намаляване на разходите по този проект.”

Андерс Руневад, ръководител на регион Западна и Централна Европа в Ericsson коментира: "За нас е удоволствие да помогнем на Swisscom да въведе LTE и да даде възможност на клиентите си да се възползват от предимствата на LTE технологията чрез техните телефони, таблети и лаптопи. Тъй като Ericsson поставя мобилността и широколентовия достъп в основата на Свързаното Общество, в което всеки и всичко е свързано, това разширено партньорство отбелязва още една стъпка напред към реализацията на тази визия.”

Според петгодишния договор, Ericsson ще предостави опорна мрежа, мултистандартни базови станции за 2G, 3G и 4G, както и съпътстващи инсталационни услуги за подмяна на съществуващата инфраструктура. Това включва софтуер, хардуер и внедряване на малки клетки, основно в райони с интензивен трафик. Така Swisscom ще разполага с GSM, WCDMA и LTE мрежи. Основен компонент в опорната мрежа ще бъде SGSN-MME мрежовият елемент на Ericsson, който ще поддържа всичките три технологии за достъп. Проектът ще стартира през януари 2012 г., като всички мобилни станции ще бъдат модеринзирани до средата на 2014 г.

 реклама