Италиански сомелиер разкрива тайните на виното на изложение в Международен панаир Пловдив

Маурицио Ферери е член на Италианската асоциация на сомелиерите
по статията работи: Данаил Казаков
Италиански сомелиер разкрива тайните на виното на изложение в Международен панаир Пловдив

Италианският сомелиер Маурицио Ферери ще покаже как се разгадават тайните на доброто вино по време на своя блицкурс за начинаещи дегустатори. Той ще се проведе на 3 и 4 април в рамките на Международната изложба за лозарство и винарство "Винария 2014" в Международен панаир Пловдив. Курсът е полезен и за ресторантьори, които искат да популяризират културата на виното и да предлагат качествени напитки.

Маурицио Ферери е член на Италианската асоциация на сомелиерите. В момента координира проекта "Мостът" за обмен между Италия и България.

По негова инициатива ще бъдат представени продукти на 15 италиански изби, участвали в Международния конкурс за вина и спиртни напитки. В надпреварата участваха 51 фирми, от които 37 чуждестранни. Имената на победителите ще бъдат обявени в "Нощта на Златния ритон" на 2 април, когато започва "Винария".

Тази година се отбелязва по-широко представяне на компании, предлагащи нови технологии и техника. Засиленото им присъствие е знак, че се увличава търсенето на инвестиционни стоки във винарството и лозарството.

"Очевидно предстои втори етап на модернизация в сектора, защото първият беше преди няколко години и оборудването вече изостава от най-новите постижения. Тласък на обновяването дават и новите мерки за развитие на отрасъла, които предвиждат значителни субсидии за инвестиции в лозя, технологии и машини", смята д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив.

За да отговори на този обрат, изложението демонстрира иновативни разработки в областта на лозарството и винарството, наред с последните колекции вина и спиртни напитки напитки на български и чуждестранни изби.

Нови машини ще бъдат показани и на Международната изложба "Фудтех", свързана с хранителната индустрия и провеждаща се паралелно с "Винария". Членове на Асоциацията на млекопреработвателите и на Асоциацията на месопреработвателите презентират нови съоръжения и тенденции, включително в областта на опаковките. Водеща тема на изложението са здравословните и висококачествени храни.

Международните изложби "Фудтех" и "Винария" продължават от 2 до 5 април 2014 година. По същото време в Панаира може да се видят Гурме салон, изложба "Вкусовете на Италия" и Международна изложба за оборудване на хотели, ресторанти, кафетерии и търговски обекти "Хорека Пловдив". Палатите са отворени за посетители от 9 до 18 ч, а в последния ден – до 14 часа.

 реклама