Иста България обучи над 700 деца в София, Пловдив и Плевен как да пестят парно и да опазват околната среда  2

В рамките на 6 месеца дружеството за дялово разпределение реализира проекта "Енергийна ефективност и екология в детските градини"
по статията работи: Лиляна Бончева
Иста България обучи над 700 деца в София, Пловдив и Плевен как да пестят парно и да опазват околната среда
Снимка: иста България

Над 700 деца на възраст между 4 и 6 години преминаха успешно обучение по проекта на иста България "Енергийна ефективност и екология в детските градини”. През последните 6 месеца дружеството за дялово разпределение инвестира в екологичната инициатива, която обхвана 9 детски градини в София, Пловдив и Плевен. На 15 март 2012 г., в Плевен бе отбелязан и символичният финал на проекта. Проектът "Енергийна ефективност и екология в детските градини” на иста България и страната ни бяха избрани сред проекти от още 25 държави по целия свят.

Инициативата "Енергийна ефективност и екология в детските градини” е част от политиката на дружеството за дялово разпределение иста България за корпоративно-социална отговорност. В контекста на проблема за глобалното затопляне, необходимостта от енергийно-ефективно отношение и опазване на околната среда и земните ресурси, през октомври 2011 г. дружеството за топлинно счетоводство стартира проекта за обучение на най-младите членове на нашето общество в отговорно поведение към природата.

"Проектът на иста България имаше за цел да възпита у децата отговорно отношение към природата и опазването на околната среда, поведение, което да щади използването на природните ресурси, както и познания за енергийната ефективност. А от запитванията на детските градини партньори по проекта и от други детски заведения, разбирам, че проектът е бил успешен, интересен и полезен за децата и родителите”, заяви управителят на иста България Ася Ангелова при приключването на инициативата.

 

Символ на проекта беше Познайко (зеленото човече), който през цялото обучение помагаше на малчуганите да научат как да пестят електро- и топлоенергия, как да изхвърлят отпадъците разделно и как да опазват околната среда. Във всяка детска градина проектът се реализира в рамките на 2 месеца и е разделен на два етапа. След приключване на първия етап, който включва практическо обучение и за който са изработени специални учебни помагала, тетрадки и илюстровани карти с най-честите ситуации от всекидневието на децата, свързани с екологията и енергийната ефективност, се провежда открит урок. Специално за проекта актьорите от театър "Екосцена” изработиха тематично представление, което радва децата. Така с много песни, танци и усмивки преминават откритите уроци в детските градини. Под зоркия поглед на Познайко и официалните гости хлапетата показват какво са научили за енергийната ефективност и опазването на природата. А на края, както традицията повелява, всички участници в проекта получават подаръци и екологични игри.

"За иста България е изключителна чест, че във всички градове проектът намери активна подкрепа както у педагозите в детските заведения, така и сред представителите на местната власт, експертите в дирекциите за образование в общините, регионалните образователни инспекторати, компетентните институции и други организации на местно и национално ниво. Всичко това е и своеобразна оценка за добрата работа на екипа на иста България и доказателство, че сме на прав път по отношение на енергийната ефективност”, коментира още Ангелова.

Иста предлага иновативни и устойчиви решения за енергийна ефективност в сградите. Дружеството за дялово разпределение е базирано в Есен и е лидер на световния пазар в разпределянето и изчисляването на енергията на базата на потреблението на енергия, вода и странични разходи. Услугите, които предлага на собствениците на недвижимо имущество и на енергийните компании, покриват не само доставката и инсталацията на отчитащо устройство, но и дялово разпределение, както и анализ на енергийните данни. Освен класическите услуги, иста разработва устойчиви решения в областта на енергийния мениджмънт за съхраняване на ограничените ресурси. В компанията работят 4600 служители в 25 страни. Фирмата предоставя услуги в над 11 милиона сгради (жилищни и търговски площи). В Германия над 1200 служители на 26 места се грижат за клиенти в близо 4.3 милиона помещения. У нас фирма иста България ЕООД започва дейността си през 1995 г. Компанията обслужва клиенти в София, Пловдив, Перник, Варна, Плевен и Шумен. Стремежът на иста България е да бъде максимално близо до клиентите си и да предлага качествени услуги и надеждни уреди, отговарящи на нуждите на клиентите. Именно това я прави една от най-предпочитаните компании за дялово разпределение в България.

 реклама