Иновацията е потребна: първата ‘jumpthegap talk’ среща в София

Дискусията ще се проведе на 21 февруари в Експо Баня София с участието на дизайнера Валентин Водев
по статията работи: biznews.bg
  • Дискусията ще се проведе на 21 февруари в Експо Баня София с участието на дизайнера Валентин Водев, член на международното жури на конкурса за млади дизайнери jumpthegap. Той ще представи и възможностите за участие в конкурса.

  • Събитието е от поредицата от срещи на млади и навлизащи в професията творци с изтъкнати професионалисти от областта на дизайна и архитектурата, които се провеждат в рамките на международния конкурс jumpthegap.

  • Седмото издание на jumpthegap, един от най-престижните конкурси за дизайн, стартира в края на 2016 г. и е отворено за участие на млади професионалисти и студенти по архитектура от цял свят, а наградният фонд от 26,000 евро е рекорден за всички досегашни издания.

София, 14 февруари 2017 г. - Първата среща ‘jumpthegap talk’ ще се проведе в изложбената зала на Roca в София, на 21 февруари. Темата е "Иновацията е потребна: Възможностите на дизайна и архитектурата да намират решения за удовлетворяване на потребностите на хората."

Инициативата ‘jumpthegap talk’ е поредица срещи с изтъкнати професионалисти от сферата на дизайна и архитектурата, които представят своя професионален опит и визия. Дискусиите се провеждат в различни градове по света, като част от международния конкурс за дизайн jumpthegap. Идеята на срещите е и да разяснят в детайли условията и дадат насоки на младите таланти, които желаят да участват в седмото издание на jumpthegap. Конкурсът за млади дизайнери се организира от Roca, компания която чества своята стогодишнина, със съдействието на BCD Барселона дизайн център.

За срещата в София, от Виена пристига Валентин Водев, дизайнер и основател на компанията VELLO. Той е член на международно жури на седмото издание на конкурса jumpthegap.

Валентин Водев е роден в София. Има магистърска степен по индустриален дизайн от Университета по приложни изкуства във Виена и от Кралския колеж по изкуства в Лондон. Живее във Виена, където създава свое студио. Неговите уникални дизайнерски решения в областта на продукти за широко потребление, транспорт, обзавеждане и обществени пространства са съчетание на иновация и приложна логика. Носител е на множество престижни награди и отличия сред които Red Dot Award (2015, 2009), победител в International Bicycle Design Competition (2012,2010,2007), Merit Award/Incheon International Design Prize за зелен дизайн (2009). През 2013 г., създава компанията VELLO bike, която е специализирана в производството и продажбата на дребно на иновативни велосипеди и други продукти за мобилност.

Дискусията на тема "Иновацията е потребна. Възможностите на дизайна и архитектурата да намират решения за удовлетворяване на потребностите на хората", организирана в рамките на седмото издание на международния конкурс за млади дизайнери jumpthegap, в София е отворена за участие за всички желаещи да споделят мнение, да обменят опит или да научат повече за конкурса. Модератор на събитието ще бъде София Ангелова, инж. д-р, преподавател по ергономия в специалност "Инженерен дизайн", Технически университет – София.

Валентин Водев ще участва и в дискусия по темата, която ще се проведе на 22 февруари в Университета по архитектура, в Букурещ, Румъния.

Следващата среща от поредицата ще се проведе на 23 февруари в Барселона, Испания (Roca Barcelona Gallery). Участие по темата ще вземат други трима членове на журито - Бенедета Талябу, архитект и директор на Estudio Miralles Tagliabue EMBT; Исабел Ройг, директор на BCD, Барселона дизайн център и Хосеп Конгост, директор Дизайн и иновации в Roca. Към тях ще се присъедини и Хоан Виниетс, дизайнер и антрополог.

Участие в дискусията на 21 февруари в София: вход СВОБОДЕН, но с предварителна регистрация ТУК.

jumpthegap

jumpthegap е международен конкурс за дизайн, инициатива на Roca. Провежда се на всеки две години. От първото издание през 2004 г., партньор-съорганизатор е BCD Барселона дизайн център. Основната цел на конкурса е да предложи платформа, където млади професионалисти и студенти по архитектура и дизайн от цял свят, на възраст до 35 години, да покажат таланта с предложения за устойчиви и иновативни решения за баня.

Общият награден фонд в 7-мото издание на конкурса е 26,000 евро, като работещи професионалисти и учащи се състезават в отделни категории.

Международното жури на jumpthegap обединява признати водещи специалисти от областта на архитектурата и дизайна. В седмото издание, председател на журито е известният немски архитект Патрик Шумахер, ръководител на Zaha Hadid Architects. Членове на журито са: Бенедета Талябу (Италия), директор на EMBT Miralles Tagliabue и председател на второто издание на jumpthegap; Ма Янсонг (Китай), носител на наградата Young Global Leaders (YGL) за 2014 г. и председател на шестото издание на jumpthegap; Владимир Пирожков (Русия), президент на център за промишлен дизайн и иновации «АСТРАРОССА дизайн»; Анджали Сринивасан (Индия), директор на студия ChoChoMa и победител в конкурса Swarovski Designer of the Future Award 2016; Валентин Водев (България), дизайнер и основател на Vodev Studio; Хосеп Конгост (Испания), директор Дизайн и инвации в Roca и Исабел Ройг (Испания), управляващ директор на BCD Barcelona Design Centre и бивш президент на BEDA (Бюро на европейските асоциации по дизайн).

Срокът за регистрация за участие в конкурса е 15 март 2017г., а за подаване на самите проекти – 19 април 2017г.

www.jumpthegap.net

BCD

BCD, Барселона Дизайн Център, е частна институция с над 40 години опит в популяризиране на дизайна в услуга на фирми и обществени институции. BCD провежда дейности за насърчаване и издигане на дизайна като движеща сила за устойчиво развитие на икономиката, социалната сфера и културата, и представя Барселона като международен еталон за дизайн и иновация.

www.bcd.es

Roca

Roca е компания за дизайн, производство и търговия на продукти за баня, подови и стенни керамични облицовки, в услуга на секторите архитектура, строителство и интериорен дизайн. Създадена е през 1917 г., когато семейство Roca започва строеж на първата фабрика в Гава (Барселона). На стотната си годишнина, компанията има над 22,600 служители, 78 производствени предприятия и оперира в над 170 държави на пет континента.

www.bg.roca.com

 

 реклама