Иновативен ИТ проект на Еxperian намалява риска от финансови измами

Проектът, съставен от български специалисти, е за финансовата група УниKредит в България, Унгария, Румъния, Австрия и Русия
по статията работи: Теодора Пенева
Иновативен ИТ проект на Еxperian намалява риска от финансови измами
Снимка: УниКредит
  • Екип от международната компания Еxperian, съставен от български специалисти, имплементираха мащабен IT проект за финансовата група УниKредит в България, Унгария, Румъния, Австрия и Русия.
  • Иновативното ИТ решение, базирано на специализираната информационна система Hunter, идентифицира и минимизира риска за банковите и финансови организации, свързан с потенциални измами при кандидатстване за кредитни продукти.

Еxperian, глобален лидер в предоставянето на информация, аналитични решения и маркетинг услуги на финансови организации и потребители, съобщи за успешното разработване и внедряване на специализирано  софтуерно решение в УниКредит Булбанк като част от по-широката имплементация за финансовата група в Централна и Източна Европа. Проектът е насочен към ефективно управление на риска, свързан с финансови измами при кандидатстване за кредитни продукти.

Цялостното имплементиране на системата за УниКредит, базирана на специализирания софтуерен продукт Hunter, продължи 17 месеца и е реализирана от Delivery Centre на Experian, разположен в София. Първоначално е създадена обща хардуерна и софтуерна платформа за всички страни, в които е планирано внедряването на решението. Първото подразделение в групата на УниКредит, което започва да използва специализираната система, е България, последвано от УниКредит Унгария, УниКредит Румъния, УниКредит  Австрия, УниКредит Русия като предстои имплементиране и в други европейски държави.

"Само за първия месец след въвеждане в експлоатация на IТ проекта в България са идентифицирани над 10 случая на възможни измами", коментира Крум Гърков, Мениджър на Sofia Delivery Centre, Experian, реализирал проекта - "Реализацията на този мащабен проект съгласно изискванията на клиента, в рамките на договорения бюджет и времеви рамки, е безспорно доказателство за качествата и високия професионализъм на екипа служители в Experian България".

Специализираната софтуерна система Hunter представлява иновативно и високоефективно IТ решение за финансови и банкови институции, разработено от Experian. Неговото предназначение е, на базата на гъвкава и адаптивна бизнес логика, използвайки множество и различни източници на данни, да анализира информацията в заявления за предоставяне на кредитни и други финансови продукти и да идентифицира рисковите случаи. С това решението позволява на организациите, които го използват, да оптимизират своите вътрешни процеси за управление на риска и да намалят до минимум загубите си, свързани с финансови измами.

Основните предимства на решението  са:

  • Помага за оптимизиране на вътрешните процеси за управление на риска в организациите
  • Подобрява ефективността на процеса на идентифициране на случаите на потенциални измами чрез автоматизиране на рутинните дейности, свързани с анализ и обработка на информацията
  • Свежда до минимум риска от финансови измами и загубите за организациите
  • Предоставя гъвкава бизнес логика, адаптивна към според индивидуалните потребности и изисквания на всеки клиент и спецификата на бизнес сектора
  • Предоставя широки възможности за интеграция с разнообразни външни системи чрез стандартизирани интерфейси

Зa Еxperian:

Еxperian е глобален лидер в предоставянето на информация, аналитични решения и инструменти на организации и потребители в цял свят. Компанията подпомага бизнеса в по-доброто управление на кредитния риск, точното таргетиране на маркетинговите предложения, минимизиране на риска от потенциални финансови измами и ефективно автоматизиране на процеса по вземане на решения. Еxperian е в полза и на индивидуалните потребители при проверка на тяхното кредитно досие и рейтинг, както и при защитата срещу евентуална кражба на идентичност.    Experian е публично дружество, чиито акции се търгуват на Лондонската фондова борса (EXPN) и е неизменна част от индекса FTSE 100. Приходите на компанията за финансовата година, приключила на 31 март 2012 г. са в размер на 4.5 млрд. долара. Experian е базирана в Дъблин – Ирландия като разполага с оперативни централи в Нотингам (Великобритания), Калифорния (САЩ) и Сао Пауло (Бразилия). Компанията има офиси в над 44 страни и повече от  17 000 служители.

За Experian България

Experian България е основана през 2004 г. и е изцяло собственост  на Experian Group. В България компанията  е представена от двете си  основни линии на бизнес: кредитни  услуги и аналитични решения.  В българския офис на компанията  работят 216 човека, разпределени в 10 отдела: Regional Analytics Grouр, QA Team, Development Team, Vertical Market Team, Sofia Delivery Center, Credit Bureau Development and Delivery, Corporate Functions /HR, Finance, Administration/, Marketing Services.

За отдела Sofia Delivery Centre

Sofia Delivery Centre е част от глобална  организация за доставка на  софтуерни решения и има за  цел предоставянето на качествени  услуги, на регионални екипи, в  областта на поддръжката и  доставката на софтуер, разработен  от Experian Decision Analytics, до клиентите на компанията.

След сливането на няколко екипа  за доставка през 2009, Sofia Delivery Centre вече има централизирана управленска  структура и унифициран модел  на предоставяне на услугите си.

За УниКредит Булбанк

УниКредит Булбанк е част от водещата европейска финансова група UniCredit. Тя е най-голямата българска банка с активи от над 12 млрд. лева. Банката разполага с повече от 230 филиала и обслужва над един милион граждани и домакинства, частни клиенти, малки и средни предприятия, големи местни и международни компании и др. УниКредит Булбанк е номер едно на пазара в областта на корпоративно, частно и инвестиционно банкиране. Банката е номер едно по кредити за фирми – 6.1 млрд. лева и по депозити на фирми – 3.7 млрд. лева.

 реклама