Икономическото възстановяване постепенно ще увеличи кредитната активност в ЦИЕ

Растежът на кредитирането през следващите години се очаква да бъде задвижван основно от корпоративния сегмент;
по статията работи: Данаил Казаков
Икономическото възстановяване постепенно ще увеличи кредитната активност в ЦИЕ

Икономическото възстановяване, което се наблюдава в Западна Европа ще доведе до съживяване на бизнес дейностите и в Централна и Източна Европа. Успоредно с това се забелязват признаци за постепенно раздвижване на кредитирането в региона. Това са някои от ключовите констатации на най-последното проучване на банковия сектор в ЦИЕ, проведено в 13 страни от звеното за стратегически анализ на УниКредит. Резултатите от проучването бяха представени на Годишната конференция на Euromoney, която се състои на 14-15 януари във Виена.

Според проучването се очаква корпоративният сегмент да бъде основната движеща сила в нарастването на кредитирането през следващите години. От средата на 2013 г. растежът на кредитирането се ускорява с умерено темпо, докато растежът на депозитната база остава стабилен, за да послужи като здрава опора за постепенното преминаване на сектора към нов банков модел.

Увеличаване на промишленото производство в ЦИЕ, запазване на диференциацията между страните

"Най-очевидната позитивна макро тенденция, която възникна в Централна и Източна Европа през 2013 г., беше възходът на промишлеността, който би трябвало да продължи и през 2014 г.", каза Джани Папа, Директор на УниКредит за Централна и Източна Европа. "Признаците на икономическо възстановяване в Западна Европа се изразяват в по-голямото промишлено производство в ЦИЕ, макар че разликите от страна до страна остават". От началото на 2013 г. промишленото производство се увеличи с повече от 5% годишно в повечето страни. Като допускат, че растежът на износа в Германия ще продължи през 2014 г., последван от възстановяване навсякъде в икономическия и паричен съюз (ИПС) на ЕС, анализаторите на УниКредит очакват още по-голям напредък в развитието на промишлеността.

Цялостният среден регионален реален ръст на БВП се предвижда слабо да се увеличи до +2.0 % през 2014 г. и 2.5 % през 2015 г., което ясно ще надмине ИПС, който ще постигне съответно 1.5 % и 1.8 %.

Регионалното съотношение заеми към депозити показва много по-добър баланс

"Като гледаме в перспектива, смятаме, че постепенното подобряване на икономическата активност на региона ще бъде придружено от по-нататъшно ускоряване в растежа на кредитирането", подчерта Джани Папа. "Този възход ще бъде задвижван основно от корпоративния сегмент".

 реклама