Изявление на авиокомпания easyJet за финансовото тримесечие, приключило на 30 юни 2014 г.

Общо приходите за третото тримесечие са нараснали с 8.6% до 1,240 млрд. британски лири, а превозените пътници за периода са с 9.4% повече, достигайки 17.9 милиона
по статията работи: Данаил Казаков
Изявление на авиокомпания easyJet за финансовото тримесечие, приключило на 30 юни 2014 г.

Акценти

  • Приходът от едно място е нараснал с 2.7% при постоянна валута или с 1.7% на отчетна база до 62.47 британски лири за място въпреки по-малко благоприятната оперативна среда и значителното повишаване на капацитета на easyJet на летище Гетуик. Ръстът се дължи най-вече на активните дни около Великден, попадащи в третото тримесечие на финансовата година, както и на продължителните онлайн инициативи и маркетингови активности за периода.
  • Капацитетът на еаsyJet нараства с 6.8% за тримесечието, обусловен най-вече от 16% ръст на капацитета на летище Гетуик главно заради придобиването на слотове на авиокомпания Flybe, както и от 7% ръст на летище Рим Фиумичино.
  • Общо приходите за третото тримесечие са нараснали с 8.6% до 1,240 млрд. британски лири, а превозените пътници за периода са с 9.4% повече, достигайки 17.9 милиона. Същевременно факторът "затовареност на полетите" се повишава с 2.2% до 90.4%.
  • Разходът за място, изключвайки горивата, е нараснал с 1% при постоянна валута или е намалял с 1.3% на отчетна база, подобрявайки очакванията, представени през месец май. Увеличението при постоянна валута се дължи на повишението на летищните такси на регулирани летища, особено в Италия, заедно с планирани годишни разходи за поддръжка и лизинг.
  • Паричните средства и депозити на пазара са 1,162 млрд. Нетният кеш е бил 603 милиона към 30 юни 2014 г., демонстрирайки стабилният счетоводен баланс на авиокомпанията.

Изпълнителният директор на easyJet Каролин Маккол коментира резултатите: "easyJet отново реализира силно представяне през третото тримесечие, превозвайки 17.9 милиона пасажери и отбелязвайки 8.6% ръст на приходите до 1.240 млрд. британски лири. Ще продължител да инвестираме в изграждането на водеща мрежа и в същото време да се опитваме да привлечем нови пътници, запазвайки ниските си цени и реализирайки възвръщаемост и печеливш ръст за акционерите. Със 77% вече резервирани места през втората половина на годината, еasyJet очаква годишната печалба преди данъци да бъде между 545 - 570 милиона лири в сравнение с 478 милиона през миналата финансова година, при условие, че няма значителни прекъсвания в дейността. Тази планувана печалба включва събитията, влияещи на пазарите в Израел, Египет и Москва."

За easyJet:

easyJet оперира въздушно-транспортна мрежа №1 в Европа с водещо присъствие в топ 100 маршрутите и на 50-те най-големи европейски летища.

easyJet лети с над 200 самолета до повече от 700 маршрута между над 130 летища в над 32 държави. Повече от 300 милиона европейци живеят в рамките на един час разстояние с кола от летищата, до които лети easyJet - повече от всяка друга авиокомпания.

easyJet превозва повече от 63 милиона пътници годишно, от които 12 милиона пътуват с бизнес цел.

easyJet приема устойчивостта отговорно. Компанията инвестира в най-новите технологии, оперира ефективно и запълва повечето от своите места, което означава, че пътник на easyJet е отговорен за 22% по-малко въглеродни емисии от пътник на традиционна авиокомпания, ако летят с един тип самолет по един и същ маршрут.

 реклама