Изследване на ManpowerGroup за заетостта: Всеки четвърти работодател в България планира нови назначения

Работодателите от сектора на производството и търговията очакват най-голямо увеличение на служителите
по статията работи: biznews.bg
Изследване на ManpowerGroup за заетостта: Всеки четвърти работодател в България планира нови назначения

Търсещите работа в България могат да очакват най-силното темпо на наемане от началото на Обзорното изследване на ManpowerGroup за заетостта през 2011 г. според българските работодатели, които отчитат нетна прогноза1 от +13% за периода април-юни, включваща сезонните колебания. Очакваните перспективи за наемане остават стабилни в сравнение с предишното тримесечие и на годишна база, като работодателите от всички 10 индустриални сектора в 5-те региона планират да увеличат числеността на служителите през второто тримесечие на 2017 г.

От 620-те анкетирани компании 24% предвиждат да увеличат своя персонал през следващите три месеца - повишение от 10% в сравнение с първото тримесечие на 2017 г. и с три процента повече спрямо същия период на миналата година. Четири процента от българските работодатели планират намаление на работната сила и 69% не очакват промяна на числеността на служителите. Останалите три процента от работодателите не са сигурни относно своите намерения за наемане. Коригирана спрямо сезонните колебания, нетната прогноза за заетостта е +13% - увеличение от един процент на тримесечна и годишна база.

тримесечие

увеличение на служителите %

намаление на служителите %

без промяна %

не знам %

нетна прогноза за заетостта (сезонно коригирана) %

Q2 2017

24

4

69

3

13

Q1 2017

14

7

74

5

12

Q2 2016

21

2

77

0

12

"Въпреки че перспективите за наемане остават сравнително стабилни, работодателите са предпазливи по отношение на плановете за своите служители предвид политическата и икономическа ситуация в страната и предстоящите парламентарни избори. Освен това демографската криза и обезлюдяването в някои региони на България, както и постоянно растящият дисбаланс между наличните работни места и нужните умения за тях сериозно затрудняват разрастването на бизнеса и ако компаниите и отделните индивиди не обърнат внимание на този обезпокоителен проблем, той ще се влоши. Възпитаването на способността да се учи е ключово, за да се гарантира, че уменията на хората са актуални и адекватни на работните места на сегашния пазар на труда, защото способността за учене означава годност за наемане в дългосрочен план", коментира Надя Василева, управляващ директор на ManpowerGroup България.

В национален мащаб работодателите от всички 10 индустриални сектора очакват да увеличат заетостта през следващите три месеца. Според прогнозите им пазарът на труда ще бъде най-активен в сектора на производството (+26%) и търговията на едро и дребно (+23%), в които се отчита най-силното темпо на наемане от началото на изследването през първото тримесечие на 2011 г. Третият отрасъл, който очаква значително увеличение на работната сила с прогноза от +19%, е секторът на финансите, застраховането, недвижимите имоти и бизнес услугите, докато секторът на земеделието, лова, горското стопанство и риболова отчита най-слабата прогноза (+3%).

Пет от 10-те индустриални сектора са с по-силни прогнози за наемане в сравнение с предишното тримесечие, като секторът "Електричество, газ и вода" (+11%) показва най-значително подобрение с 9 процентни пункта, следван от работодателите от строителния сектор (+16%), които отчитат увеличение от 5 процентни пункта. От друга страна, перспективите за наемане отслабват в три сектора – "Транспорт, складове и комуникации" (+8%), където работодателите споделят спад с 5 процентни точки, и публичния и социален сектор (+4%), в който перспективите за наемане намаляват с 4 процентни точки.

ОБЗОРНО ИЗСЛЕДВАНЕ НА MANPOWERGROUP ЗА ЗАЕТОСТТА

сезонно коригирани данни

Q2_16

Q1_17

Q2_17

Нетна прогноза за заетостта на тримесечна база – промяна на Q117 спрямо Q217

Нетна прогноза за заетостта на годишна база – промяна на Q216

спрямо Q217

ОБЩО: БЪЛГАРИЯ

12

12

13

1

1

ЗЕМЕДЕЛИЕ, ЛОВ, ГОРСКО СТОПАНСТВО И РИБОЛОВ

-2

6

3

-3

5

СТРОИТЕЛСТВО

17

11

16

5

-1

ЕЛЕКТРИЧЕСТВО, ГАЗ И ВОДА

10

2

11

9-3

1

ФИНАНСИ, ЗАСТРАХОВАНЕ, НЕДВИЖИМИ ИМОТИ И БИЗНЕС УСЛУГИ

14

19

19

0

5

ПРОИЗВОДСТВО

20

22

26

4

6

МИННО ДЕЛО

5

9

11

2

6

ПУБЛИЧЕН И СОЦИАЛЕН СЕКТОР

10

8

4

-4

-6

РЕСТОРАНТИ И ХОТЕЛИ

8

7

7

0

-1

ТРАНСПОРТ, СКЛАДОВЕ И КОМУНИКАЦИИ

12

13

8

-5

-4

ТЪРГОВИЯ НА ЕДРО И ДРЕБНО

12

19

23

4

11

 

Според прогнозите работната сила ще се увеличи в петте региона през следващите три месеца. Най-силен пазар на труда се очаква в Пловдив, където работодателите отчитат най-оптимистичната прогноза от началото на изследването. Солидната нетна прогноза за заетостта в региона от +23% показва подобрение от 8 и 10 процентни пункта спрямо първото тримесечие на 2017 г. и второто тримесечие на 2016 г. Работодателите в София споделят стабилен пазар на труда с прогноза от +16%, докато прогнозата за Варна е +9%. Работодателите в Русе и Бургас отчитат най-предпазливите намерения за наемане на служители с прогнози от съответно +6% и +5%.

ОБЗОРНО ИЗСЛЕДВАНЕ НА MANPOWERGROUP ЗА ЗАЕТОСТТА

сезонно коригирани данни

Q2_16

Q1_17

Q2_17

Нетна прогноза за заетостта на тримесечна база – промяна на Q117 спрямо Q217

Нетна прогноза за заетостта на годишна база – промяна на Q216

спрямо Q217

ОБЩО: БЪЛГАРИЯ

12

12

13

1

1

БУРГАС

10

8

5

-3

-5

ПЛОВДИВ

13

15

23

8

10

РУСЕ

13

8

6

-2

-7

СОФИЯ

13

14

16

2

3

ВАРНА

12

13

9

-4

-3

Работодателите от всички по размер компании в петте региона очакват да увеличат заетостта през следващото тримесечие. Най-силни перспективи за наемане отчитат големите работодатели (250+ служители) с прогноза от +29%, следвани от средните (50-249 служители) и малки по размер компании (10-49 служители), където прогнозите са съответно +15% и +10%. Най-слабата прогноза от +7% е отчетена при микро предприятията с по-малко от 10 служители.

Можете да намерите детайлни резултати от Обзорното изследване на ManpowerGroup за заетостта в България на www.manpower.bg. Резултатите на всички 43 държави могат да се проучат с интерактивния инструмент на ManpowerGroup на http://manpowergroupsolutions.com/DataExplorer/.

≠≠≠

За ManpowerGroup

ManpowerGroup® (NYSE:MAN) е световният експерт в областта на работната сила, създаващ новаторски решения за човешкия капитал от близо 70 години. Като специалисти в областта ние ежедневно намираме смислена реализация на над 600 000 мъже и жени с широк спектър от умения и в най-различни браншове. Чрез фамилията от брандове на ManpowerGroup – Manpower®, Experis®, Right Management ® и ManpowerGroup® Solutions, помагаме на повече от 400 000 клиенти в 80 страни да намерят решение за критично важните си потребности от таланти, като осигуряваме комплексни решения за откриването, управлението и развитието им. През 2016 г. за шеста поредна година ManpowerGroup е отличена като една от най-етичните компании в света, както и една от най-уважаваните фирми в класирането на списание Fortune, с което затвърждаваме позицията си на марката, ползваща се с най-голямо доверие и уважение в бранша. Вижте как ManpowerGroup прави човешки възможното зареждане с таланти: www.manpowergroup.com.

За ManpowerGroup България

ManpowerGroup България заема една от лидерските позиции на българския пазар в решенията за временни и постоянни назначения. Тя е част от ManpowerGroup - световният лидер при новаторските решения, свързани с човешкия капитал, който създава и предоставя ключово значими решения, които помагат на клиентите да постигнат бизнес целите си и да повишат своята конкурентоспособност. С офиси в София, Пловдив, Бургас и Варна ManpowerGroup България предоставя на организациите в страната разнообразна палитра от стратегически решения в сферата на човешките ресурси от 9 години насам, работейки с компании от всички индустриални сектори, за да им помогне да са успешни. В Човешката ера, когато талантът замести достъпа до капитал като ключов различителен фактор за конкурентоспособност, ManpowerGroup България изгражда бранда си чрез своята богата база от таланти, осигурявайки на клиентите бърз достъп до хората, от които имат нужда. ManpowerGroup България създава силни връзки между организациите и талантите, от които се нуждаят, за да засилят своята конкурентоспособност и да отключат потенциала на своите служители. Създавайки такива мощни връзки, ние подпомагаме всички да постигнат повече, отколкото са мечтали, и по този начин зареждаме пазара на труда. www.manpower.bg

 реклама