Излезе първата книга за пластична хирургия  2

В „Красотата е симетрия“ д-р Ангел Енчев описва ползите и вредите от естетичните операции на достъпен език, четивото е образователен наръчник за всеки
по статията работи: Лиляна Бончева
Излезе първата книга за пластична хирургия
Снимка: Йозеф Зидаров

Знаете ли, че човек има право само на 2 фейслифта през живота си и, че постигнатият с интервенцията по-младежки вид може да е по-кратък от митологизираните 15 години? А че дни преди и след всяка хирургична, коригираща тялото и лицето операция е забранено да се пуши? Знаете ли, че само две части от човешкото тяло продължават да растат през целия живот – ушите и носът?

Знаете ли, че…Много са познанията и въпросите, на които читателят получава отговор в първата по рода си книга в България за пластичната хирургия. Издателство "Сиела" публикува преди дни "Красотата е симетрия" на д-р Ангел Енчев. (КРАСОТАТА Е СИМЕТРИЯ, Д-р Ангел Енчев, Цена 20 лв., ISBN 978-954-28-1122-0, с цветни илюстрации, Издателство "Сиела", www.book.store.bg, Книжарници Ciela Knigomania, Books & Music - Mall of Sofia, Mall Plovdiv, City Center Sofia)

Въпреки че официалното представяне на изданието ще е през октомври, то вече може да се купи в книжарниците и онлайн. Приходите от продажбата на книгата д-р Ангел Енчев ще дари на Асоциацията "Качество на живот", занимаваща се с решаване на проблемите на деца с детска церебрална парализа.

Името на книгата е девизът, който наложи в обществото пластичният гуру, един от малкото българи, завършили тази специалност в чужбина.

"Красотата е симетрия. Както от философска, така и от естетическа и дизайнерска гледна точка симетрията е един от най-важните принципи за постигане на красота", пише в предговора на изданието професор д-р Любомир Стойков, доайен в научното и популярното разкриване на модата, публицист, консултант, университетски преподавател и всепризнат естет. "Позицията на емблематичния пластичен хирург е правомерна, тъй като класическите възгледи за красота неизменно се свързват с баланс, хармония, божествена пропорция и златно сечение."

Явно стремежът към съвършената пропорция превърна пластичните операции в абсолютен хит през последните години. И с право - 66.7 процента от хората, коригирали природните си дефекти, се радват на повече професионални успехи. Тези данни отчита социологическо проучване на "Сова Харис”, резултатите, от което д-р Ангел Енчев коментира на първите страници в книгата си.

Не си мислите обаче, че "Красотата е симетрия" е възхвала на естетичната хирургия. Напротив, книгата е едно правдиво четиво, което посочва, както позитивите, така и негативите на този вид медицина. На популярен и достъпен език един от най-търсените български пластични хирурзи разбива митове и разкрива азбучни истини за рисковете на дадена интервенция, как и за колко време се провежда конкретната операция, колко трае възстановителният период, какви белези остават.

Книгата е един полезен познавателен и образователен наръчник за всеки, който смята да промени външния си вид. В нея е описано и в кои случаи човек, преди да легне под скалпела, трябва да се консултира с ендокринолог, например, защото неговият проблем може да има просто решение – с медикаменти. В "Красотата е симетрия" са посочени и съвременните нехирургични методи за извайване на тялото и лицето, с конкретните им предимства и недостатъци.

В книгата става ясно, че дефектът щръкнали уши е редно да се реши още в предучилищна възраст с кратка интервенция. А докато повечето жени си поставят силикон за увеличаване на бюста, то именно увеличената млечна жлеза е един от сериозните проблеми при мъжете – гинекомастията се среща при 40-60 процента от представителите на силния пол. Премахването на този дефект заема второ място в класацията за най-честите хирургически корекции при мъжете. На първо място е липосукцията на талията, коремната област, раменете и гърба. Не си мислете, че суетата, желанието да си красив, "гони" само дамите, господата също са подвластни на "модната" пластична хирургия.

Кой е д-р Ангел Енчев

Д-р Ангел Енчев е роден през 1970 г. в гр. Пловдив. През 1996 г. се дипломира с отличие във ВМИ гр. Пловдив. През 1997 г. заминава за Гърция.

Следдипломната му квалификация и лекарският му стаж е в клиника по Обща хирургия към болница "Света Варвара” в Атина като чуждестранен стипендиант и в болница "Свети Сава” в Атина в отделение по пластична и реконструктивна хирургия.

Участва в следдипломни квалификационни образователни семинари в областта на пластичната хирургия: Хирургия на главата и шията, Хирургия на долните крайници, Хирургия на горен крайник, Семинар по проблемите на меланома, Микрохирургия - теория и експериментални операции.

През 2007 г. получава диплома по пластична, естетична и реконструктивна хирургия от университета по медицина в Атина, префектурат Атика, която е призната от Министерството на Здравеопазването в България.

От 2007 г. до момента е директор на Клиника по пластична, естетична и реконструктивна хирургия "СИМЕТРИЯ” към МБАЛ "МЕДЛАЙН”.

 

 реклама