Изкуството на пърформанса на фокус във VIVACOM Art Hall

Шестата лекция от инициативата „Въведение в съвременното изкуство“ ни среща с пърформър-артиста Боряна Росса
по статията работи: Теодора Пенева

На 8 юни от 14:00 до 17:00 ч. във VIVACOM Art Hall ще се проведе последната шеста лекция от образователната инициатива "Въведение в съвременното изкуство/ Художници говорят за изкуство", която ще ни срещне с един от най-успешните български артисти в областта на пърформанса Боряна Росса, която живее и работи в САЩ. В духа на своята тема "Жива акция в ерата на мобилния интернет. Пърформанс изкуството и неговата документация”, лекцията ще протече под формата на лайв стрийминг от Ню Йорк, с възможност за директни въпроси от аудиторията. 

Темата на Боряна Росса ще отвори широко врати за дискусия относно бъдещето на пърформанса в ерата на дигиталните технологии. Заедно с артистката посетителите на събитието ще анализират как многобройните съвременни възможности за документиране на това спонтанно изкуство променят комуникативните му качества и съответно начина, по който публиката го възприема. В епохата на мобилния интернет, Facebook и YouTube, жанрът променя своята специфика и непосредственост, а авторските права, свързани с разпространението и продажбата му, са предмет на разгорещени спорове.

БОРЯНА РОССА преподава видео, кино и интердисциплинарно изкуство в департамента "Трансмедия" в Сиракузкия университет, Ню Йорк. Работи в областта на пърформанса, филмa, фотографията, дигиталните изкуства и прави собствени кураторски проекти. Заедно с Олег Мавромати основава групата "Ултрафутуро" през 2004, с която участват в множество международни изложби. Произведенията й са показвани в световно известни музеи и форуми като Музей за модерно изкуство (МУМОК), Виена; Национална художествена галерия Захета, Варшава; Бруклинския музей и др.

Образователната инициатива "Въведение в съвременното изкуство" се организира от Фондация "Отворени изкуства" и VIVACOM Art Hall за втора поредна година. Под надслов "Художници говорят за изкуство" тази година тя представя на публиката изкуството през погледа на някои от водещите артисти у нас. В рамките на образователната инициатива в периода март-юни се провеждат шест лекции на различни теми, които разглеждат по-задълбочено различните жанрове в изкуството и техните метаморфози в постмодерната епоха. Благодарение на подкрепата на телекома, лекциите са безплатни за посещение с предварителна регистрация на info@openarts.info. Всички лекции oт тазгодишната сесия можете да гледате и в You Tube канала на VIVACOM Art Hall: Youtube.com/vivacomarthall.

 реклама