Изключителните шампански на Champagne Taittinger

Clovis Taittinger, 4-то поколение наследник на фамилията Taittinger, представи за първи път в България изключителни шампански от портфолиото на Champagne Taittinger
по статията работи: Петя Бързилска
Изключителните шампански на Champagne Taittinger
Снимка: Уайнбокс” EООД

В изисканият Rooftop Bar на Hotels Sense Sofia официалният представител на Champagne Taittinger за България, "Уайнбокс” EООД, представи на 30 май една от най-известните и висококласни изби от областа Шампан във Франция - Champagne Taittinger.

На събитието присъстваха подбрани гости, ценители на изисканата напитка шампанско.

35-годишният Clovis Taittinger пристигна за първи път в София, за да окаже чест на българските ценители на луксозната напитка.

Гостите опитаха 4 шампански от портфолиото на известната къща за шампанско:

  • Taittinger Brut Reserve NV – флагманът на избата по целият свят. Деликатно и балансирано вино, познато със своето постоянно качество в целият свят, което го превръща в едно от най-желаните и качествени шампански.
  • Taittinger Brut Vintage 2005 – идва от Grands Crus парцелите на къща Taittinger в Montagne de Reims и на границата на Vallee de Marne. Първото впечатление на нос комбинира аромати на кремък и мая за хляб. На вкус плодовият вход е грандиозно свеж и богат. В средата вкусът е балансиран, структуриран и гладък, освобождаващ сладки аромати на розов грейпфрут. Дългият, щедър и комплексен финал е изключително жив. Въпреки своята младост, Taittinger Brut Millesime 2005 вече притежава забележителни финес и елегантност. Неговата неизмерима свежест предполага отличен потенциал за отлежаване.
  • Taittinger Comtes de Champagne Blanc de Blancs Brut Vintage 2000 – топ-кювето на избата, съвършенство от най-виско класа и елеганс, 100 % Шардоне от престижните лозя Grand Cru в Côte des Blancs. Перлата на Шампан.

С много фини мехурчета, които образуват фин мус. Чистият букет започва с контраст между вече добре развит интензитет и финес, които разкриват аромат на круши и бели цветя. След кратко време  интензивността представя ароматно богатство и зрялост на вино, което  вече изразява огромен потенциал.

На небце, оживена, директна, прецизна атака, доминирана от аромати на захаросана настъргана кора от лимон и пресен ананас. В средата на небцето е свежо и балансирано.

Цялостното впечатление  от шампанското е за щедрост, сладострастие и обем, подчертани от характерните грейпфрут и цитрусови нотки.

Финалът е пикантен и дълъг, траен и сложен. Този пенлив брак между финес и ароматен интензитет е обещание запотенциал за развитие, но вече предлага изключително удоволствие от пиенето.

  • Taittinger Rose Prestige Brut NV за финал на дегустацията. Ароматите напомнят свежи, хрупкави червени плодове. Вкусът може да бъде обобщен от четири думи: жив, плодов, свеж и елегантен, какъвто само едно купажно розе от сортовете Шардоне и Пино Ноар може да бъде.

Информация за Clovis Taittnger:

Clovis Taittinger е четвърто поколение потомък на династията Taittinger. Clovis е Директор-Износ на Champagne Taittinger и същевременно посланник на избата по целия свят. Живее в Париж, но за него може да се каже, че принадлежи на света. Любезен, спокоен и зрял, същевременно интересен , Clovis Taittinger очарова гостите на специалното събитие с  елегантно чувство за хумор и чаровен френски акцент. 

Clovis Taittinger е най-голямото дете на Pierre-Emmanuel Taittinger, понастоящем президент на Champagne Taittinger. Clovis е роден в Chamonix-Mont-Blanc, израства в Reims, Champagne, а след това се премества в Paris, където получава магистърска степен по история в Sorbonne и завършва бизнес училище към EDHEC, в Лил. След седем години работа в банковата сфера и консултиране, и управлявайки  свой собствен бизнес в областта на недвижимите имоти и хотелиерството, Clovis се присъединява към семейния бизнес на Champagne Taittinger през септември 2007 г., когато семейството изкупува обратно компанията си от Starwood Group.Той и неговата сестра Vitalie Taittinger, Арт-Директор на избата,  представят името на семейството в световен мащаб.

Информация за къща за шампанско Taittnger:

Основана през 1734 г., тя е третата най-стара изба за шампанско по онова време. През 1914 г., Pierre Taittinger е млад кавалерийски офицер в Първата световна война. Разпределен е към частите на ген. Кастелно, под командването на маршал Жофър, който настанява щабквартирата си в Chateau de la Marquetterie (Шато де ла Маркетри), на 3 километра от гр. Еперне, в Шампан. Пленен от прекрасната сграда от 18-ти век, (имение на Луи XV и място за вечерни събирания на изтъкнати за времето писатели и политици), което е наречено Ла Маркетри по името на лозовите полета от бяло и червено грозде, Taittinger е твърдо решен да я купи, ако някой ден му се удаде тази възможност. През 1932 г, Pierre Taittinger осъществява желанието си и купува Шатото и лозовите насаждения около него. Предходната година, 1931 г., той се сдобива с една от най-уважаваните фирми за шампанско, Forest-Fourneaux (Форе-Форно). Той започва да преустройва и разширява фирмата, като увеличава лозовите насаждения в някои от най-добрите производствени региони на Шампан.

Днес Къщата за шампанско Taittinger притежава приблизително 3000 декара лозя, сред които са и парцели в селища, оценени като 100% качествени /Гран Крю/за отглеждане на лозя за шампанско като в престижните Côte des Blancs и Montagne de Reims. Taittinger е една от трите фирми с най-много имоти в областта Шампан, а най-важните участъци - масивите с Шардоне, са физически израз на стила на шампанско Taittinger.

Информация за "Уайнбоск" ЕООД:

Уайнобокс е основана през 2008 г.. Портфолито на фирмата включва селектирани изби от среден към висок ценови сегмент, с подбрани вина от изби с международно признание и високо качество. Към настоящия момент компанията представлява избите:

Франция: Champagne Taittinger; Chateau Minity, Прованс; Bouchard Pere et Fils, Бургундия; Georges Duboeuf, Божоле; Delas Freres, Рона; Louis Michel,Шабли; Domaine Fouasier, Сансер

Испания: Juve y Camps, Каталуня; Elias Mora, Торо; Emilio Moro, Рибера дел Дуеро.

Италия: Prosecco Valdo; Donnafugata, Сицилия

Аржентина: Bodega Trapiche

Чили: Vina Errazuriz, vina Sena, Vinedo Chadwick

Нова Зеландия: Spy Vallley, Марлборо; Sileni, Хоукс Бей

 реклама