Изи Кредит отпусна 22% повече заеми за година

Водеща причина за тегленето на домашните бързи заеми, дори в разгара на лятото, остава плащането на битови и комунални сметки
по статията работи: Петя Бързилска
Изи Кредит отпусна 22% повече заеми за година
Снимка: sxc.hu

Изи Кредит, отчита висок ръст на продажбите си през първата половина на тази година. Отпуснатите от компанията кредити за първите шест месеца на годината надхвърлят 103 хил., което е с 22% повече от миналата година. Кредитният портфейл на дружеството към края на юни достига близо 30 млн. лв. - 11% ръст спрямо юни 2012 г. 

"Все повече българи се възползват от предимствата на бързите кредити. Стремим се да предоставяме нашите услуги при минимални изисквания, в максимално кратки срокове и по удобен за клиентите начин – направо в дома им, спестявайки им време”, коментира Ина Илиева, директор "Корпоративни отношения” на Изи Кредит. В момента в България компанията притежава 131 офиса и за нея работят над 3000 кредитни консултанти. Изи Кредит предлага кредити и чрез 238 станции на "Български пощи” в 130 населени места. Компанията развива своя бизнес също в Румъния и Украйна, където притежава над 100 офиса и за нея работят 1000 кредитни консултанти. През следващата година Изи Кредит планира да стартира дейност в Полша. Проучват се също пазарите на Чехия, Словакия, Унгария и Литва.      

Водеща причина за тегленето на домашните бързи заеми, дори в разгара на лятото, остава плащането на битови и комунални сметки. С тази цел услугите на компанията са ползвали 38% от нейните клиенти през май-юли (виж таблицата по-долу). Почивката, ремонтът и обзавеждането на жилището и покупката на техника през тази година са на по-заден план. През май, юни и юли например ваканция на кредит са си позволили два пъти по-малко клиенти, отколкото през 2012 г. "По традиция всяка година през горещите месеци, когато е отпускарският сезон, отчитаме ръст на клиентите, които теглят заем, за да отидат на почивка или да ремонтират жилището си. Тази година обаче броят им е по-малък в сравнение с миналата година. Хората се стремят да ползват пари назаем за най-важните неща, от които семейството има нужда”, анализира Ина Илиева.  

Мениджмънтът на Изи Кредит очаква ръст на търсенето на бързи кредити, отпускани в дома на клиента и през следващите месеци. За цялата 2013 г. се предвижда увеличение от 20% в броя на отпуснатите заеми спрямо предходната година. Необслужваните заеми на компанията към средата на годината са 15% от кредитния портфейл, което е два пъти под средното за пазара ниво. "Темпът на нарастване на просрочените заеми в сектора се забавя и скоро ще видим стабилизиране на пазара в това отношение”, прогнозира Ина Илиева.

 реклама