Защита на населението при слънчеви изригвания обсъждат на конференция в Международен панаир Пловдив

Доклад, анализиращ изследвания на НАТО за влиянието на боеприпасите върху околната среда, ще изнесе проф. Адам Стюарт Къмминг
по статията работи: Данаил Казаков
Защита на населението при слънчеви изригвания обсъждат на конференция в Международен панаир Пловдив

"Защита на населението от екстремални слънчеви изригвания" е една от темите, които ще бъдат обсъждани на научна конференция в рамките на Международната изложба за отбранителна техника "Хемус – отбрана, антитероризъм, сигурност". Засилената активност на Слънцето е причина за повишения интерес на учените към начините за предпазване от пораженията.

Проблемите на екологията също са поставени в контекста на глобалната сигурност, става ясно от програмата на конференцията "Научните изследвания – ключова роля в модернизацията на въоръжението, техниката и системите". Тя ще се проведе на 29 и 30 май 2014 г. в Международен панаир Пловдив.

Доклад, анализиращ изследвания на НАТО за влиянието на боеприпасите върху околната среда, ще изнесе проф. Адам Стюарт Къмминг, експерт в Лабораториите за наука и технологии в отбраната към Министерство на отбраната на Великобритания. Наш научен екип ще представи прецизен фотометър за измерване на замърсяването на въздуха с отровни азотни окиси.

Киберпрестъпността е новият акцент в международната научна конференция, която се организира за седми път. На този проблем са посветени два дебата.

Над 70 доклада са включени във форума, подготвен от Министерството на отбраната, Института по отбрана и фондация "Хемус '95". Сред лекторите са представители на НАТО, БАН, министерствата на отбраната и на вътрешните работи, Военната академия "Г. С. Раковски", пет научни института и четири университета.

"Перспективата 2020 за военните сили на НАТО" е темата на основния доклад с автор генерал-майор Ярослав Кочан, директор на дирекция "Логистика и ресурси" към Международния военен секретариат в Главната квартира на НАТО. Предвидени са дискусии за въоръжение и бойна техника, логистика, информационни и комуникационни технологии, киберзащита. Ще бъдат представени икономически, военно-политически, социологически и психологически проучвания.

В рамките на международната конференция са планирани демонстративни стрелби с нови оръжейни системи, разработени от фирми от отбранителната индустрия. Те са част от участниците в Международната изложба "Хемус 2014", която ще започне на 28 май и ще продължи до края на месеца в Международен панаир Пловдив. Очаква се на нея да се представят над 50 водещи компании от девет държави, научни институти и висши училища, работещи в областта на отбраната и сигурността.

Изложбата се организира от фондация "Хемус '95" под патронажа на Министерство на отбраната и Mинистерството на икономиката и енергетиката. Основни партньори са Международен панаир Пловдив и Сдружение "Българска отбранителна индустрия".

 реклама