Започна реализацията на проектите по М-Тел ЕКО Грант 2012

Седемте проекта, получили финансиране по екологичната грантова програма на М-Тел, са вече в процес на реализация.
по статията работи: Петър Чернев
Започна реализацията на проектите по М-Тел ЕКО Грант 2012
Снимка: М-Тел

Читалище "Бъдеще сега" в смолянското село Гудевица успя да изгради демонстрационно-учебна билкова градина в селото. В нея вече има засадени защитени растителни видове като бял риган, мурсалски чай, изключително ценния екземпляр родопски крем, както и планинска арника, лимонена мащерка и други. През май в проекта участие взеха 15 доброволци, а през юли група белгийски скаути също помогнаха в градината.

Биоградина изгради и сдружение "Агролинк" с помощта на децата  от дом "П. Славейков" в кв. Драгалевци в София и възпитаниците на столичното училище за деца с увреден слух "Проф. Денчо Денев". В нея по екологичен начин, без да бъдат използвани химикали, децата се учат да отглеждат зеленчуци, билки и  цвятя.

Белоопашатият мишелов Тео, лекуван в Спасителния център за диви животни в Стара Загора, вече  лети на свобода. Той беше рехабилитиран по проект "Опазване на световнозастрашени и редки за България птици". Тео е една от птиците, на които М-Тел ЕКО Грант ще помогне да бъдат сложени GPS/GPRS - предаватели за проследяване.

Грантовата програма на М-Тел подкрепи и сдружение Инициативна група "Витоша", която се грижи за опазването на защитения вид видра в района на Родопите. В рамките на проекта е закупено оборудване за изграждането на две системи, с което да бъде ограничен достъпът на видрата до басейните на рибовъдните стопанства.

Читалище "Обединение” в Кърджали пък почисти уникална чаплова колония, разположена в центъра на града. Близо 60 чувала с отпадъци бяха събрани по време на акцията, а благодарение на проведено специално обучение на участниците в Еко клуба към читалището, вече се осъществява постоянен мониторинг на водолюбивите птици в колонията.

 "Българско дружество за защита на птиците" в София започна проучване на гнездовото разпространение на една от най-редките и застрашени птици в България - вечерната ветрушка. Към момента са  поставени пет къщички за вечерната ветрушка в Бургас, а през есента предстои поставянето на изкуствени гнездилки в областта. През есента дейността си ще започне седмият проект, финансиран от телекома -  на сдружение "Заедно за Свиленград". Благодарение на него ще бъде изграден зелен пояс от дървета около речната дига на река Канаклийска.

Четвъртото издание на грантовата програва на М-Тел стартира през март 2012. Екологично насоченият М-Тел Грант събра над 30 кандидатури в рамките на един месец, като финансиране получиха седем проекта.

Кандидатурите по програмата трябваше да са свързани с възстановяването и опазването на биоразнообразието в пострадалите от наводненията през 2012 г. райони или с опазването на разнообразието на диви и културни видове растения и породи животни.

 реклама