Започват работилниците за иновации, част от академия "Иновация в действие"

Над 170 кандидати от България и чужбина представиха своите проекти
по статията работи: Петя Бързилска
Започват работилниците за иновации, част от академия "Иновация в действие"
Снимка: sxc.hu

Днес (25 февруари) стартира вторият етап от социално-отговорният проект на Солвей Соди АД, академия "Иновация в действие”. Като част от него, в рамките на една седмица в градовете София, Варна и Бургас ще се проведат работилници за иновативни проекти.

Общо над 170 млади хора са подали резюме на проектите си, с което са кандидатствали за участие в работилниците. Поради големия брой добри иновативни идеи, организаторите увеличиха бройката на допуснатите до работилниците, с което дават шанс на повече младежи да се подготвят за финалния етап на инициативата. Най-много студенти, записали се за участие в академия "Иновация в действие” са от Нов български университет, Софийския университет, УНСС, ТУ – Варна, Бургаски свободен университет. Интерес е проявен и от студенти в чуждестранни университети от Германия, Австрия и Унгария.

"Големият брой студенти, подали документи за участие, е доказателство за иновативността на младите хора в България и за желанието им да променят света, в който живеем. Вярвам, че благодарение на работилниците този ентусиазъм ще бъде развит и някой ден ще видим осъществени идеите на младите ни иноватори”, коментира големия брой желаещи да участват в работилниците Спирос Номикос, изпълнителен директор на Солвей Соди АД.

Според сферата на подадените предложения, младите хора проявяват най-голям интерес към иновации в сферата на социалната отговорност. На второ място идват проекти в областите чиста енергия и управление на отпадъците. Работилниците дават възможност на участниците да получат знания и умения за устойчиви иновации, и да повишат мотивацията и увереността си за реализацията на проектите си. Те ще получат също подкрепа и експертно мнение в представянето на идеите си. Основните теми, които ще бъдат засегнати са "Какво е иновация?”, "Иновации в бизнес модела”, "Епицентрове на иновации”. Сред гост лекторите са Георги Балабанов - мениджър бизнес развитие в Солид 55, Ралица Станоева - ръководител маркетинг комуникации на Mr. Bricolage, Цветелина Тенева и Светлан Станоев – управляващи партньори в Института за предприемачи на Сиско, както и специалистите от Солвей Соди Анелия Димова – ръководител Човешки ресурси и Пламен Борисов - заместник производствен директор. Организаторите са предвидили публикуването на видеоматериали от работилниците на интернет страницата на инициативата, за да може знанията и уменията да бъдат достъпни за млади хора от цяла България, които също да кандидатстват на финалния етап в академията.

След края на работилниците кандидатите, подготвили пълно описание на своя проект, трябва да го изпратят на имейла на "Иновация в действие”. Предложенията ще бъдат оценявани от авторитетно жури в състав: председател – Спирос Номикос, почетен председател – Н.Пр. Аник Ван Калстър, посланик на Кралство Белгия в България и членове – Пламен Борисов, Цветелина Тенева, Александър Глас, управляващ партньор в Havas Worldwide Digital Sofia.

Победителите  ще бъдат обявени в края на месец  май 2013 г. Те ще спечелят атрактивни награди, свързани с обучение по иновации и предприемачество. Наградите са - първа награда: магистратура във водещ университет в България, втора и трета награда: работилница от портфолиото на Института за предприемачи на Сиско. Специалната, четвърта награда от Солвей Соди е участие в лятна програма на Solvay Brussels School of Economics and Management в Брюксел.

Академия "Иновация  в действие” се организира в партньорство с Института за предприемачи на Сиско, представляван от The Business Institute и Havas Worldwide Digital Sofia.

За академия "Иновация в действие”

Академията  е под наслов "Направи света по-добър” и в нея могат да участват млади хора – настоящи студенти или завършили в рамките на последните пет години. Тя има конкурсен характер, като ще се оценяват устойчиви, иновативни идеи, допринасящи за икономическото и социално развитие на нашето общество. Инициативата е разделена на два основни етапа – отворени семинари и работилници за иновационни проекти. На 5 ноември 2012 г. стартира първият етап с отворени семинари в София, Варна и Бургас. Всичко за инициативата можете на намерите на интернет страницата http://innovationinaction.eu/

 реклама