Започва записването за глобалния шампионат по икономично шофиране на камиони

Drivers’ Fuel Challenge 2014 се провежда за шеста поредна година и е отворено за всички професионални шофьори на камиони, независимо от марката
по статията работи: Данаил Казаков
Започва записването за глобалния шампионат по икономично шофиране на камиони

Стартира регистрацията за глобалното състезание на Volvo Trucks за икономично и ефективно шофиране - Drivers’ Fuel Challenge 2014. Шампионатът се провежда под различни форми – глобална и регионална от 2009 г. насам. Последното глобално състезание, което се състоя през 2011 г., привлече над 3600 участници от 22 държави. Финалът на тазгодишното издание ще се проведе на 19 септември в Швеция, а претендентите ще бъдат оценявани на база разход на гориво, поведение на водача по отношение на предвиждане и планиране на шофирането, както и оптималната употреба на спирачките, двигателя и скоростната кутия.

Проучванията на Volvo Trucks показват значителни потенциални ползи от инвестициите в икономичното шофиране. Данните сочат, че чрез употреба на услугите за индивидуално проследяване на разхода на гориво и обучение на водача е напълно възможно намаляване разхода на гориво с около 10%.

"Разходите за гориво са тежко бреме за много от транспортните фирми, а усъвършенстваният стил на шофиране може да доведе до значителни икономии. Чрез Drivers’ Fuel Challenge ние се стремим да насърчим водачите на камиони да възприемат един по-ефективен по отношение на разхода на гориво начин на шофиране”, обяснява Весна Йович, проектен мениджър на състезанието.

Регион Централна и Източна Европа на Volvo Trucks също ще бъде част от глобалното състезание Drivers’ Fuel Challenge 2014. Шофьорите, които се класират от първо до трето място на регионалния финал, ще участват на световния финал в надпревара за титлата "Световен шампион по икономично и ефективно шофиране".

Квалификационните кръгове в страните от регион Централна и Източна Европа ще протичат по същата схема, както и в предходните издания на състезанието, като водачите ще трябва да опитат да постигнат възможно най-нисък разход на гориво по определените маршрути.

Повече информация за състезанието в България, включително правилата, датите и градовете на провеждане на квалификационните кръгове, както и процедурата за регистрация за участие ще бъдат публикувани до края на февруари на www.volvotrucks.bg/dfc

Факти

Състезанието Drivers’ Fuel Challenge е глобално състезание по икономично и ефективно шофиране, отворено за всички водачи на товарни автомобили, независимо от марката камиони, които шофират. Финалистите се класират чрез регионални състезания, които ще се проведат в периода февруари – юли 2014 г. в зависимост от индивидуалните планове на страните-участници.

Държавите-участнички от регион Централна и Източна Европа са: България, Босна и Херцеговина, Естония, Латвия, Литва, Македония, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Сърбия, Унгария, Хърватска, Чехия и Черна гора.

 реклама