Запалиха огъня на балетната олимпиада във Варна  2

Вицепрезидентът Маргарита Попова откри Международния балетен конкурс Варна. Главният спонсор на събитието "Societe Generale Експресбанк" в лицето на Антоан Тусен получи почетна грамота за принос в развитието на българската култура от министър Петър Стоянович
по статията работи: Данаил Казаков
Запалиха огъня на балетната олимпиада във Варна

С тържествена церемония в Летния театър на морската столица на 15.07. беше открито XXVI издание на Международния балетен конкурс - Варна. В приветствието си към гости, жури и участници Димитър Димитров, председател на фондация "Международен балетен конкурс - Варна” посочи: "Първият международен балетен конкурс в света – варненският, навършва 50 години. От първото си издание той е авторитетна и висока сцена, която дава старт на повечето най-значими балетни артисти в света. Това се случва благодарение на десетки големи имена в танца, които журират, преподават и водят свои ученици за състезатели, на предани меценати и спонсори, балетни почитатели, ентусиазирани сътрудници и помощници. Ние от фондацията - организатор сме признателни на всички вас, че с труда, усилията си и обичта си към балета пишете историята на Балетната Олимпиада." На легендарната сцена на Летния театър малки балерини посрещнаха с цветя членовете на международното жури, водени от иконата на танца Владимир Василиев, който сподели от трибуната, че в момента има много балетни конкурси по света, но Варненският остава най-значимият.

Кметът на град Варна Иван Портних изтъкна приноса на маестро Емил Димитров – създател и двигател на конкурса до 2011 г. Той подчерта значението, което Балетната Олимпиада има за кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата през 2019 г.

Представителят на основния спонсор на форума Антоан Тусен - главен изпълнителен директор на Societe Generalе Експресбанк, изтъкна: "Ние от Societe Generalе Експресбанк винаги сме вярвали, че развитието на изкуството е една от най-важните ценности за всяко общество, затова подкрепата на балетния конкурс вече 8 години е важна част от политиката ни за корпоративна социална отговорност. Щастливи сме, че това значимо в международен аспект събитие, откриващо младите таланти на балетната сцена, празнува вече 50 години и ние сме техен партньор. Като част от групата Societe Generale, която тази година също отбелязва своя 150-годишен юбилей, ние добре знаем, че е нужна голяма синергия и усет към иновациите - качества, които балетния конкурс притежава."

От името на министъра на културата Петър Стоянович, Ралица Базайтова връчи почетни грамоти за принос в развитието на българската култура по случай 50-годишния юбилей на Международен балетен конкурс-Варна на проф. Владимир Василиев, проф. Петър Луканов, Антоан Тусен - Societe Generalе Експерсбанк, Жил Фукс, Илия Раев и на фондация "Международен балетен конкурс – Варна".

Вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова, която е патрон на юбилейното издание, пожела вдъхновено състезание и успех на участниците, а най-младите състезатели Съ Ху Джун от Корея и Екин Джан Йелмаз от Турция издигнаха флага и запалиха огъня на Балетната олимпиада. Балони с хелий се вдигнаха в небето на Варна и състезанието започна. Пръв на сцената излезе Микола Городиский от Украйна.

До 19 юли младите надежди - 127 кандидати от 30 страни, сред които и петима българи - ще се състезават в първи тур с класическа хореография, най-добрите от тях ще продължат на втория тур, който ще започне на 21.07.

Конкурсът се организира от фондация "Международен балетен конкурс Варна”, Община Варна е съорганизатор. Генерален спонсор на конкурса е Societe Generalе Експресбанк.

За Societe Generale Експресбанк

Групата Societe Generale Експресбанк е една от десетте най-големи финансови институции в България. В нея влизат банката Societe Generale Експресбанк и нейните дъщерни дружества – Sogelease България, Societe Generale Факторинг и асоциираното й дружество – живото застрахователната компания Sogelife България. Заедно със своите 1 500 служители, Societe Generale Експресбанк се стреми да предлага на клиентите си достъпни, гъвкави, качествени, иновативни продукти и услуги при изгодни ценови условия. Банката е носител на множество награди, сред които "Най-добра банка в България" от международното финансово списание Euromoney за 2012 г. Наскоро рейтинговата агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния рейтинг на Societe Generale Експресбанк - 'BBB+' със стабилна перспектива, който е възможно най-високия рейтинг, даван от Fitch на финансова институция в България.

  • 99.74% от капитала са собственост на Societe Generale Group;
  • 26 млн. лв. нетна печалба за 2013 г.;
  • 170 млн. лв. нетен банков доход за 2013 г.;
  • 4 милиарда лв. общ обем на активите към края на 2013 г.;
  • 149 офиса;
  • повече от 400 000 клиенти.

Societe Generale на 150 години

През 2014-a групата Société Générale отбелязва 150 години от създаването си като през това време компанията се уповава на следните ценности: развиване на екипния дух, иновациите и предприемачеството.
Основана от група индустриалци и финансисти, банката и до днес следва мисията, заложена като водеща още в декрета за създаването й, подписан от Наполеон III на 4 май 1864 г., а именно: "Подпомагане развитието на търговията и индустрията във Франция”.

За да стимулира растежа на икономиката на местно и глобално ниво, Societe Generale участва във финансирането на редица инфраструктурни проекти и е сред първите френски банки, които още през 70-те години на 19 век стъпват на нови пазари като Англия, Русия, САЩ, както и Мароко, Алжир и др.

 реклама