Звездата на съвременната литература Елиф Шафак идва в България

Авторката на „Любов“ и „Копелето на Истанбул“ пристига у нас по покана на М-Тел и издателство „Егмонт България“
по статията работи: Лиляна Бончева
Звездата на съвременната литература Елиф Шафак идва в България
Снимка: М-Тел

Елиф Шафак – звезда на съвременната литература и най-обичаната турска писателка в момента – идва за първи път в България по покана на Мобилтел и нейните български издатели "Егмонт".

На 5 април авторката на световните бестселъри "Любов" и "Копелето на Истанбул" ще бъде специален гост на церемонията M-Tel Media Masters 2012, която ще се състои в "Сердика офиси". Там Елиф Шафак ще говори за "Творческата сила и културата в ерата на телекомуникациите". Тя ще се срещне за първи път на живо с българската публика, която я познава от няколко години чрез книгите й, в които източната мъдрост се среща с модерната западна музика, трагедиите на патриархалното турско общество – със съвременни културни феномени, а разтърсващите драми – с тънък хумор.

Макар в началото на кариерата си неминуемо да попада в стереотипа "жена писателка от Турция", от която хората очакват да разказва "тъжни истории за тъжни мюсюлмански жени", Елиф Шафак бързо доказва, че нито разказите, нито стилът и езикът й могат да бъдат сковани от тесните рамки на клишетата. Освен най-популярната и обичана турска писателка в момента, тя е също автор на текстове на турски рок музиканти и колумнист на авторитетни международни издания като The Guardian, Le Monde, Berliner Zeitung, The New York Times, Wall Street Journal и Time.

Елиф Шафак е родена в Страсбург през 1971 година. Детството си прекарва в Истанбул, а ранните си тийнейджърски години в Мадрид, където майка й е изпратена като дипломат към Турското посолство. След Испания двете живеят в Йордания и Германия. Обратно в Анкара, Елиф завършва "Международни отношения" в Близкоизточния технически университет, а по-късно продължава с магистратура и докторантура по политически науки в САЩ.

Българските читатели се срещат за първи път с Елиф Шафак в книгата "Любов" – най-успешният й роман, който "Егмонт България" издавa у нас през 2010 година. Писана в продължение на повече от 15 години, "Любов" е книга, вдъхновена от историята на странстващия дервиш Шамс от Тебриз и средновековния мистик и поет Руми, която обединява две противоположни епохи, личности и светове, за да погледне на любовта по начин, който докосва всички.

Година по-късно "Егмонт България" издава "Копелето на Истанбул" – романът, разказващ историята на едно турско и едно арменско семейство, заради който през 2006 година срещу Елиф Шафак е повдигнато обвинение за обида към турската национална идентичност.

 реклама