Експерти от Кофас и БТПП дадоха решения за стабилен износ  2

Представена бе дейността на Палатата, системата от регионалните палати и браншови организации, както и услуги, които БТПП предоставя на бизнеса
по статията работи: Данаил Казаков
Експерти от Кофас и БТПП дадоха решения за стабилен износ

Доброто управление на рисковете при външнотърговските сделки е източник не само на сигурност при износа, но и на възможности за финансиране. В допълнение, предварителното събиране на информация за потенциалните контрагенти, заедно със застраховането на рисковете от неплащане от тях, е комплексно решение, което може да осигури стабилност при износа.

Това са част от полезните решения, които бяха дадени от Милена Виденова, управител на Кофас за България и от Цветан Симеонов, Председател на БТПП по време на кръгла маса "Финансиране на износа и защита от рискове от неплащане”. Събитието се състоя вчера, 29 септември 2014 г. в Пловдив, в рамките на откритото малко по-рано 70-то издание на Международния технически панаир.

Кръглата маса привлече компании от региона, които получиха информация за възможностите за проучване на чуждестранните си партньори, за услугите, които БТПП предлага и за прегледа на рисковете по страни и сектори в света. Милена Виденова отбеляза, че "Рискът може да бъде намален като се разчита не само на публична информация, а и на експертно мнение, за което може да се направи запитване към Кофас.” Всяка компания може и да застрахова рисковете от забавяне на плащането или от неплащане, а полицата може да се използва при обезпечение за банково финансиране. "Така тя може да си осигури достъпни средства за оборотни нужди, а и застраховката на плащанията е добра алтернатива на акредитива, банковата гаранция и други” – добави тя.

Председателят на БТПП г-н Цветан Симеонов акцентира върху значимостта на срещата, тъй като се дава отговор на един от най-важните въпроси за бизнеса – достъпа до финансиране и участието на фирмите на международния пазар.

Представена бе дейността на Палатата, системата от регионалните  палати и браншови организации, както и услуги, които БТПП предоставя на бизнеса.

Участниците в кръглата маса бяха информирани за организираните от  БТПП предстоящи събития в рамките на Пловдивския панаир, предоставящи полезна експертна информация,  която би подпомогнала фирмите за  справяне с проблемите в сложната икономическа ситуация в страната и света.

Проведената кръгла маса е първата от поредицата такива регионални инициативи в рамките на "Проект бизнес устойчивост и растеж” на Кофас България и Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Инициативата цели да даде полезно ноу-хау за осигуряване на стабилност, защита от рискове и финансиране на дейността на компаниите, особено на МСП. По време на кръглите маси се дискутират практически решения за управление на паричните потоци и за по-висока конкурентоспособност на българския и на международните пазари. До края на годината подобни инициативи предстои да се проведат Бургас, Ямбол, Стара Загора, Плевен, Русе и Варна.

За Кофас

Кофас Груп, световен лидер в областта на кредитното застраховане, предлага на компаниите по света решения за защита срещу риск от финансови загуби от техни клиенти, както на местните, така и на международните пазари. За 2013 г. групата разчита на съдействието на 4 440 служители и отчита консолидиран оборот от 1.440 млрд. евро. Представена директно или индиректно в 97 страни по света, Кофас прави по-сигурни транзакциите на над 37 000 компании в повече от 200 страни. Всяко тримесечие групата публикува анализ на риска за 160 страни по света, на база на уникалните си познания за платежоспособността на компаниите, и на опита на своите 350 оценители на риска, намиращи се в близост до клиентите и техните длъжници.

Във Франция Кофас управлява гаранции по износа от името на френската държава.

 реклама