Европейски панаир на социалните предприятия в Пловдив привлича стотици посетители още с откриването

82 фирми от шест държави се представят в третото издание на Европейския панаир
по статията работи: Данаил Казаков
Европейски панаир на социалните предприятия в Пловдив привлича стотици посетители още с откриването

Час преди официалното откриване посетители окупираха щандовете на Европейския панаир на предприятия и кооперации от социалната икономика. Модни колекции привличат интерес с атрактивен дизайн и преференциалните цени. Изложението продължава от 20 до 23 март 2014 г. в Международен панаир Пловдив.

82 фирми от шест държави се представят в третото издание на Европейския панаир. Те предлагат конфекция, мебели, пластмасови изделия, работни облекла и обувки, полиграфия, инсталационни материали, антикварни предмети, дървени изделия, стоки за дома.

Основният акцент е модата. Дамски облекла в актуални за сезона цветови гами и дизайн, бебешки и детски дрехи и обувки, ученически униформи, трикотажни блузи могат да видят посетителите на модните ревюта, които ще се правят всеки ден. Изделията се продават на специални цени на щандовете на производителите.

Експозициите показват постиженията на този сегмент от бизнеса, каза при откриването на форума д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив. И припомни, че Европейският панаир на предприятия и кооперации от социалната икономика е уникален в рамките на Европа. Той показва как животът на хората с увреждания може да бъде достоен и пълноценен, затова намира широка подкрепа, изтъкна д-р Иван Соколов. Съорганизатори са Европейската комисия, Европейската конфедерация на производствените кооперации и социалните предприятия (СЕКОП), Министерство на труда и социалната политика и Агенцията за хората с увреждания.

Това е празник на социалното предприемачество не само в България, но и в Европа, и ще разшири територията на социалната икономика, заяви в словото си при откриването на изложението министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов, преди да пререже лентата. Правителството има инвестиционни приоритети, ориентирани към развитие на социалната икономика, добави министър Хасан Адемов.

Този панаир е важен в рамките на целия европейски пазар, защото чрез него ще интернационализираме нашите предприятия, изтъкна в своето приветствие Бруно Ролантс, генерален секретар на СЕКОП. Подкрепа за изложението заяви в словото си и Ян Олсон, член на Европейски икономически и социален комитет. Европейският панаир съдейства да се разработват нови и успешни модели на социално предприемачество, бе категоричен Марко Цуравич, ръководител на направление в Главна дирекция "Предприятия и промишленост” на Европейската комисия. Той припомни, че социалната икономика заема 10% от целия бизнес и ангажира 6% от работещите. У нас заетите в сектора са около 3000.

Изложението е част от Европейския форум за социално предприемачество, който включва конференция и кръгла маса за развитието на този сегмент. В тях участват представители на Европейската комисия, Европейския икономически и социален комитет и СЕКОП.

Европейският панаир се вписва в Дните на семейството, свободното време, хобито и модата, които продължават до 23 март в Международен панаир Пловдив. Те включват още: Международната изложба "Природа, Лов, Риболов", Специализираната изложба "Цветна пролет", Изложбата на общините, Италиански фестивал на красотата и прическата (от 21 март), Международната киноложка изложба и Националната изложба за Купата на дружество "Любители на кучето"-Пловдив (22-23 март).

 реклама