ЕКОПАК БЪЛГАРИЯ поставя нови, високоефективни контейнери за разделно събиране на отпадъци от опаковки

С грижа за чистотата на район Оборище, гр. София
по статията работи: Данаил Казаков
ЕКОПАК БЪЛГАРИЯ поставя нови, високоефективни контейнери за разделно събиране на отпадъци от опаковки

ЕКОПАК България създаде система за разделно събиране на отпадъци от опаковки в район Оборище, гр. София през 2005 г. Днес в район Оборище са разположени 258 броя цветни контейнера. ЕКОПАК започна подмяната им с нови високоефективни, модерни и екологосъобразни. Те са тип "иглу" в познатите три цвята:

  • сини контейнери – за събиране на хартиени и картонени опаковки;
  • жълти контейнери – за събиране на пластмасови и метални опаковки;
  • зелени контейнери – за събиране на стъклени опаковки.

През 2011 г. се подмениха зелените контейнери с новия тип. Анализите показаха,  че в тях се събира много по-качествен и чист отпадък, което допринася за повече разделно събирани отпадъци от опаковки и по-чиста околната среда. Днес с новия модел вече са подменени и жълтите и сините контейнери - общо 143 броя.

За обслужването на новите контейнери Екопак ще осигури специализирана високотехнологична сметосъбираща техника. Всичко това се предоставя безвъзмездно от компанията на жителите на район Оборище. "ЕКОПАК БЪЛГАРИЯ” АД е първата и най-голяма лицензирана организация за оползотворяване и рециклиране на масово разпространени отпадъци от опаковки в България. Регистрирана е по Търговския закон като акционерно дружество без право да разпределя печалба. Набраните приходи от вноски за оползотворяване се инвестират в изграждане на системи за разделно събиране в общините, сортиращи инсталации и техника за събиране и транспортиране на отпадъците от опаковки, а отпадъците се предават за рециклиране и оползотворяване.

 реклама