До 300 лева по-малко ще плащат домакинствата - потенциални клиенти на Овергаз

Най-много време пък ще икономисат бъдещите клиенти на газовата компания в София - 75 дни
по статията работи: Петър Чернев
До 300 лева по-малко ще плащат домакинствата - потенциални клиенти на Овергаз
Снимка: Овергаз АД

От днес, 26 ноември 2012 година, всеки, който желае да се възползва от предимствата на синьото гориво в своя дом, може да го направи по-бързо и с по-малко средства. Битовите потребители ще пестят до 300 лева* от първоначалната инвестиция за газификация, защото вече не е необходимо разрешителното за строеж на сградни газови инсталации в жилищните блокове и къщите**.

Без това изискване процедурата по газификация също така се ускорява значително – вместо повече от месец, сега ще е необходима само седмица, за да могат инсталаторите да изработят проекта за инсталация, да я изградят, да мине техническият надзор и да започне нейната експлоатация от потребителя.

Сега най-много средства ще спестят потенциалните битови абонати на "Софиягаз” в столицата и Банкя – близо 300 лева, следвани от желаещите да се газифицират домакинства в Стара Загора – 250 лева и Варна – над 200 лева.

Най-много време пък ще икономисат бъдещите клиенти на газовата компания в София - 75 дни, Кюстендил - 65 дни, Банско - 60 дни и Нова Загора - 57 дни.

Средната сума, която потенциалните потребители на Овергаз ще спестят, защото вече не плащат местната такса за издаване на строителното разрешение, е 97 лева, а времето – средно с 33 дни по-малко.

* Цената и необходимият период за издаване на разрешително за строеж бяха индивидуални за всеки отделен клиент, защото зависеха от площта на жилището, в което се изграждаше инсталацията.

** Това изменение в Закона за устройство на територията (ЗУТ) беше прието с указ на Народното събрание*. Инициативата бе на Българска асоциация "Природен газ” (БАПГ).

 реклама