Гъвкаво решение за зареждане повежда електрическите автомобили към бързата лента

Партньорството е между Volvo Car Corporation, Göteborg Energi, Viktoria Institute и Ericsson
по статията работи: Нели Минчева
Гъвкаво решение за зареждане повежда електрическите автомобили към бързата лента
Снимка: Ericsson

В рамките на иновативен научно-изследователски проект Ericsson ще въведе мобилната свързаност в електрическите автомобили и ще даде на шофьорите по-голям избор и контрол при определянето времето и графика на зареждане.

Новият тип архитектура дава възможност на шофьорите да контролират зареждането на колите си, докато те са включени в обикновен електрически контакт. Освен това, системата начислява разходите за електричество към сметката на собственика на автомобила. Шофьорът настройва времето и количеството за зареждане в конзола, разположена в колата през смартфон или таблет.

Чрез мобилната мрежа, автомобилът комуникира с електрическата, така че зареждането се програмира на база цените за електроенергия, което намалява разходите за потребителите. За доставчиците на електроенергия координацията и зареждането на автомобили в цялата електрическа мрежа е по-рентабилното и устойчиво решение.

Концепцията е разработена в консорциум между Volvo Car Corporation, Göteborg Energi – водещият доставчик на електроенергия в Западна Швеция – Ericsson и Viktoria Institute, неправителствен ИТ изследователски институт и по този начин тя предлага широка перспектива.

Пер-Оке Олсон, изпълнителен директор на Viktoria Institute, коментира: "Нашата мисия е да предоставим знанието си на пазара под формата на иновации. Това е един успешен пример за сътрудничество между различни браншове на индустрията с голям бизнес потенциал. Вярваме, че този проект ще подкрепи навлизането на електрическите автомобили на глобалния пазар, като по този начин ще подпомогнем обществото по пътя му към устойчива мобилност."

Göteborg Energi има интерес в сферата на цифровизацията на инфраструктурата за зареждане, както и към стратегиите и възможностите, които тя създава. "Електрическите превозни средства ще бъдат ключов компонент, както за изграждането на едно устойчиво общество, така и за създаването на една умна електрическа мрежа. Наша мисия е да направим зареждането на превозните средства лесно, като в същото време оптимизираме използването на електрическата мрежа," коментира Лота Брондстрьом, изпълнителен директор на Göteborg Energi.

В рамките на проекта беше използван автомобила Volvo Electric C30, който е в лимитирана серия за лизингова продажба в Европа. Той е оборудван със специален електромер и софтуер. Ленарт Стегланд, вицепрезидент "Електрически двигателни системи” във Volvo Car Corporation, коментира: "Смятаме, че собственикът на електрически автомобил не бива да бъде лишаван от нито едно от качествата на луксозния автомобил. Тази интелигентна технология за зареждане във всеки електрически контакт и автоматично заплащане през вашата собствена сметка за електричество е отличен пример за това как правим всичко възможно, за да улесним максимално клиента при ежедневното използване на автомобила."

Участието на Ericsson в проекта се състои в оценката и експертното мнение за това как съществуващите и бъдещи мобилни мрежи, услуги и терминали могат да поддържат нови бизнес идеи и обществно полезни услуги. Ericsson осигурява експертното знание по отношение на ИТ и комуникационните аспекти на проекта.

Паоло Колела, мениджър "Консултиране и Интегриране на системи” в Ericsson, посочва: "Нови решения като тези трябва безпроблемно и надеждно да координират взаимодействия тип машина-машина (М2М) или човек-машина, при които и хората и машините са мобилни, като същевременно се гарантира осъществяването на сигурни финансови трансакции. Нашата задача е да направим това лесно и просто."

Основните елементи в проекта са:

Използване на съществуващите мобилни мрежи и електрическата система

 Поставяне на електромер в автомобила, което осигурява контрол на зареждането от страна на шофьора, моментално или по график, като разходът се вписва в сметката на шофьора.

 Гъвкав модел за адаптиране към различни законодателства в цял свят и подкрепа за новаторски бизнес модели – някой и с нови участници като доставчици на външни приложения.

Проектът се финансира от четирите партньора, както и от регион Востра Йоталанд и научно-изследователската фонация на Göteborg Energi.

Специално оборудвания автомобил Volvo Electric C30 ще бъде изложен на щанда на Ericsson в Зала 6 в LaFira по време на Световния мобилен конгрес в Барселона, Испания, от 27 до 29 февруари, 2012 г.

ЗА ERICSSON

Ericsson е водещ доставчик на комуникационни технологии и услуги. Компанията работи в посока на създаване на Свързаното Общество чрез ефективни решения в реално време, които дават възможност за обучение и работа в общества с устойчиво развитие навсякъде по света.

Портфолиото на компанията включва услуги, софтуер и инфраструктура в сферата на информационните и телекомуникационни технологии за телеком оператори и други индустриални сектори. Днес над 40% от световния мобилен трафик преминава през мрежи, изградени от Ericsson. Поддържаните от компанията мрежи обслужват над 2 милиарда абоната.

Ericsson работи в 180 страни и има над 100 000 служители. Основана е през 1876 г. и е базирана в Стокхолм, Швеция. През 2011 г. генерира приходи от 226.9 милиарда шведски крони (35.0 милиарда долара ). Компанията се листва на борсата в Стокхолм и NASDAQ в Ню Йорк.

ЗА VIKTORIA INSTITUTE

Viktoria Institute е неправителствен институт за ИТ научно-изследователска работа, който се намира в изследователски парк Lindholmen в Гьотеборг, Швеция. Viktoria Institute специализира в областта на автомобилната и транспортна информатика. В него работят около 40 научни работници. Viktoria Institute е част от Swedish ICT (група от изследователски институти на световно ниво).

ЗА VOLVO CAR CORPORATION

Volvo Car Corporation е една от най-силните марки в автомобилната индустрия с дълга и славна история на световни иновации. Volvo продава около 450 000 автомобила годишно в около 120 държави и разполага с около 2 000 салона за продажби и автосервизи в цял свят. Централата на Volvo Car Corporation и други корпоративни служби са в Гьотеборг, Швеция. За повече информация посетете

ЗА GÖTEBORG ENERGI

Göteborg Energi е водещата електрическа компания в Западна Швеция. Задачата на компанията е да предоставя на своите клиенти електричество, широколентов Интернет достъп, локално отопление, климатизация, природен газ и мрежа за електроснабдяване. Водещата дългосрочна цел е създаване на устойчиви енергийни решения за Гьотеборг. Ефективното подаване на енергия е един от най-важните елементи на добре функциониращото общество. За да изпълни тази задача, Göteborg Energi днес е гъвкава енергийна компания, предлагаща услуги и продукти, които улесняват живота и работата на фирмите и хората.

 реклама