Главният и единствен технолог на Jack Daniel’s посети ексклузивно България  2

Омекотяването през въглени от сладък клен отличава легендарното уиски от стандартния бърбън
по статията работи: Лиляна Бончева
Главният и единствен  технолог на Jack Daniel’s посети ексклузивно  България
Снимка: Jack Daniel's

Джеф Арнет, седмият поред мастър дистилър на Jack Daniel’s в 147-годишната история на бранда след самия Джак Даниел, беше на ексклузивно посещение в България. На специална дегустация един от най-авторитетните алкохолни специалисти в света разкри пред VIP партньори кои са тънкостите в производствения процес на автентичното уиски, какви са вкусовите характеристики на трите бранда Jack Daniel’s Old No.7, Jack Daniel’s Single Barrel и Gentleman Jack и как вкусът на уискито трябва да бъде дегустиран и оценяван професионално.

"С хубава вода може да се направи лошо уиски, но с лоша вода никога не може да се направи хубаво уиски", споделя Джеф и разказва за кристално чистата вода, която извира от варовикова пещера, с която се прави всяка една капка Jack Daniel’s.

Основните съставки на американското уиски са вода, царевица, малцов ечемик и ръж. Тяхното процентно съдържание и специално съотношението на ръжта, са тези, които отличават Jack Daniel’s и му придават дъбов акцент и специфичен аромат и вкус. При ферментацията на основните съставки се получава смес с 11-12% съдържание на алкохол (т.нар. дестилационна бира). Това е първата стъпка при дестилацията на уиски. Дестилационната бира се вкарва в медна спиртоварна, докато алкохолното съдържание не се повиши до 70%.

"Ако  производственият процес на Jack Daniel’s приключваше дотук, Jack Daniel’s можеше да се определи като бърбън.Но има една допълнителна стъпка, която отличава Jack Daniel’s от бърбъна и го отделя в една самостоятелна категория на Tennessee Whiskey. Всяка една капка Jack Daniel’s след спиртоварната и преди да отлежи в бъчвата се омекотява през 3-метров слой въглени от сладък клен. Това е подход, който няма аналог в света и който прави вкуса на Jack Daniel’s наистина автентичен и уникален", разкрива главният технолог. Всяка година компанията инвестира над 1 000 000 долара в производството на тези въглени, но въпреки това Джеф е сигурен, че всеки цент си струва.

Jack Daniel’s  е любимо питие на милиони ценители по света. Въпреки това, има и хора, които казват, че специфичният послевкус на дъб не им допада. Това е предизивкателство за компанията и тя експериментира, като подлага част от Jack Daniel’s Old Nо.7 на повторно омекотяване през въглени след отлежаването в бъчвите и преди самото бутилиране. Така се ражда марката Gentleman Jack, което е единственото в света уиски с повторно омекотяване през въглен от сладък клен. То е и най-мекото уиски от семейството на Jack Daniel’s.

Отлежаването на уискито Jack Daniel’s става в бъчви, които са собствено производство на компанията. Всяка една бъчва се обгаря, за да се отключи цветовият нюанс и специфичният привкус на уискито. Обгарянето на бъчвите спомага за карамелизирането на естествената захар в дървото, благодарение на което не е необходимо добавянето на каквито и да е изкуствени подсладители или аромати и уискито има един отличителен сладък привкус на ванилия и карамел.

Компанията  е единственият глобален производител, който сам произвежда бъчвите  си. "Тяхното качество е толкова  важно за качеството на уискито, което отлежава в тях, че не можем да се доверим за това на никой друг”, споделя Джеф Арнет. В момента във всичките 83 склада на компанията, накацали по хълмовете около град Линчбърг, щата Тенеси, се съхраняват за отлежаване над 2 млн. бъчви. Изработват се ръчно, от американски бял дъб и се използват еднократно, като след това биват продавани на производители на шотландско уиски. "И така във всеки хубав скоч има и по капка Jack Daniel’s.”, шегуват се познавачите на хубаво уиски.

Докато за производството на Jack Daniel’s Old No. 7 се смесва уиски от няколко бъчви, то при производството на Jack Daniel’s Single Barrel се използва уиски от една-единствена бъчва. Това е най-тъмното, с най-силен вкус и аромат уиски Jack Daniel’s. Всяка бъчва овкусявa уискито по различен начин и затова всяка бутилка е сама по себе си уникална. Една бъчва Jack Daniel’s Single Barrel струва 10 000 долара. Това е истинско уиски за ценители, а интересен факт е, че най-големият клиент на Single Barrel, по думите на Джеф Арнет, винаги е била американската армия.

 реклама