Връчват награда за най-добър филателен експонат

Националният преглед за филателни експонати е една нова форма в състезателната филателия в България
по статията работи: Нели Минчева
Връчват награда за най-добър филателен експонат
Снимка: Български пощи

На 9 ноември 2011 г., 18.00 ч., в Клуба на филателистите в България, ул. "Хан Крум" 7, главният изпълнителен директор на "Български пощи” ЕАД Деян Дънешки ще връчи награда за най-добър експонат, представен на Националния преглед на филателни експонати.

Националният преглед за филателни експонати е една нова форма в състезателната филателия в България. Целта е да се привлекат нови и млади филателисти да покажат част от своите експонати. Да им се даде възможност да разкрият потециала си като бъдещи изложители.

В тазгодишния преглед са представени сбирки на 50 изложители с разнообразни експонати – тематични, максимафилия (сюжетът на марката съвпада със сюжета на пощенския плик), пощенска история и традиционна филателия.

Деян Дънешки ще връчи наградата на Български пощи за най-добър експонат на младия, но вече известен със своите научни разработки върху пощенската история на България Орлин Тодоров, от град Дупница. Неговата сбирка е посветена на едни от най-интересните пощенски марки, познати като "Фонд Санаториум”.

Единствено българската пощенска администрация още през 1925 г. е издала специални благотворителни марки за набиране на средства за строителството на санаториум и почивни станции за пощенско-телеграфните служители. С тези марки задължително са облепвани всички писма и телеграми за страната, подавани в извънработно време и в почивните дни. Заради уникалността си, те са единствените българските марки, които са влезли в книгата за рекорди "Гинес”.

Наградата на Български пощи заслужено отива при Орлин Тодоров, заради амбицията му да разработи в оптимален вариант темата за издаването и използването на марките "Фонд”Санаториум”, и така да привлече вниманието на широката публика към един от интересните периоди на българското маркоиздаване.

 реклама