Веригата Лукойл - бензиностанции №1 по качество  3

Първото проучване QUDAL - QUality meDAL, проведено в България, показа мнението на българските граждани, че бензиностанциите на Лукойл България предлагат най-доброто качество
по статията работи: Данаил Казаков
Веригата Лукойл - бензиностанции №1 по качество

Първото проучване QUDAL – QUality meDAL в България ясно показа, че гражданите на страната определят Лукойл като веригата бензиностанции, предлагаща безспорно най-високото качество на пазара.

Това сочи резултатът от първото проучване QUDAL - QUality meDAL, проведено в България от швейцарската организация ICERTIAS - International Certification Association GmbH. Тя оценява впечатленията и удовлетворението на гражданите от качеството на продукти и услуги, предлагащи се на местния пазар.

В рамките на проучването QUDAL - QUality meDAL българските потребители трябваше да отговорят чий продукт биха закупили и ползвали, ако парите нямаха значение и ако единствено качеството бе определящо за тяхната покупка и потребление.

В категорията "Бензиностанции" най-много български потребители избраха веригата Лукойл, вземайки под внимание преди всичко качеството.

Цялото проучване на QUDAL в България обхвана над сто търговски и нетърговски категории (напр. най-качествено мляко, най-качествен автомобил, най-добър певец в страната и др.).

Въпросите в проучването QUDAL - QUality meDAL бяха с отворен край, т.e. на анкетираните не се даваха предварителни варианти за отговор. Те можеха свободно да посочат имената на производители и доставчици на услуги, които, според тях, принципно се отличават с най-добро качество.

В раздела на проучването, посветен на бензиностанциите, на анкетираните бе зададен следния въпрос:

"Посочете името на бензиностанция, която според Вашия личен опит и мнение, предлага абсолютно най-високо качество на българския пазар:" 

На този въпрос повечето анкетирани отговориха: "Лукойл".

Важно е да се спомене, че проучването на QUDAL не измерва пазарния дял или силата на даден бранд, а единствено и само опита и удовлетворението на анкетираните от качеството на предлаганите на пазара продукти/услуги.

Методология и представителна извадка

Проучването QUDAL - QUality meDAL България 2014/2015 бе проведено от швейцарската организация ICERTIAS - International Certification Association GmbH на територията на нашата страна през м. март 2014 г., използвайки онлайн анкетиране по метода CAWI - DEEPMA (Computer Assisted Web Interviewing - Deep Mind Awareness). Участваха 1200 български интернет потребители на възраст над 15 години. Проучването обхващаше цялата територия на България.

Проучването QUDAL - QUality meDAL протича при пълно спазване на "Международния кодекс за маркетингови и социални проучвания”, възприет от Международната Търговска Камара (ICC) и Световната Асоциация на експертите в областта на проучванията (ESOMAR).

За QUDAL

QUDAL - QUality meDAL (www.qudal.com) е проект на швейцарската организация ICERTIAS - International Certification Association GmbH (www.icertias.com).

Проектът QUDAL проучва и награждава физически и юридически лица (производители на стоки, доставчици на услуги, медии, обществени личности, организатори на културни и спортни събития и др.) които предлагат най-високо качество на територията на дадена държава, въз основа мнението на гражданите, т.e. на самите потребители.

Целта на проекта QUDAL е да привлече вниманието на широката аудитория към значимостта на качеството в нейния ежедневен избор на продукти и услуги и към правото на гражданите да получават най-високото възможно ниво на качество, както и да помогне на потребителите да открият продуктите и услугите с най-добро качество на пазара.

ЗА ICERTIAS

ICERTIAS - International Certification Association GmbH е частна, политически независима организация, базирана в Цюрих, Швейцария. ICERTIAS (www.icertias.com) насърчава иновативните методи за пазарно изпитване и проучване на местно и международно ниво. Организацията е основно фокусирана върху глобалното отличаване и промотиране на качеството и стойността на различни продукти. ICERTIAS също така подпомага международното сътрудничество между утвърдени и нови компании за изпитване, проучване и сертификация, като популяризира колективното разработване на инструменти за тези дейности от всички краища на света. Винаги обърната към нуждите на потребителя, ICERTIAS обучава местни организации как да промотират продукти и услуги, които доказано отговарят на най-високите стандарти за качество, как да предлагат по-добра стойности и правят това качество достъпно на местните и външни пазари. В международен план, ICERTIAS днес е известна най-вече със своите проучвания и системи за сертификация Best Buy Award (www.bestbuyaward.org) и QUDAL - QUality meDAL (www.qudal.com).

 реклама