В УМБАЛ "Свети Георги" демонстрират подмяна на коленни стави

Белгийски ортопед представя ендопротезиране с нова система и импланти с гъвкавостта и стабилността на здраво човешко коляно
по статията работи: Теодора Пенева
В УМБАЛ "Свети Георги" демонстрират подмяна на коленни стави
Снимка: Lekove.bg

Демонстрация на подмяна на коленните стави на двама пациенти организира утре, 4 май, Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ "Свети Георги". Това обявиха от лечебното заведение.

Хирургията на живо ще извърши екип от трима лекари – началникът на отделението по спешна травматология в болницата д-р Румен Бацелов, старши ординаторът в КОТ д-р Николай Харалампиев и специалният гост, ортопедът д-р Жуст Лагаст от болница "Свети Винсент" в Антверпен, Белгия.

Ендопротезирането ще бъде направено с модерната система ADVANCE MEDIAL PIVOT (AMP) в операционните зали на Хирургичния блок на УМБАЛ "Свети Георги". Поставените импланти ще могат свободно да възпроизвеждат въртенето, усукването, огъването, гъвкавостта и стабилността на естествената колянна става, обясниха домакините.

Посредством видео връзка ортопеди от Южна България ще проследят демонстрациите на екран в Аудитория 10 (до Заседателната зала "Проф. Д-р Иван Зънзов") в административния сектор на блока.

Първата интервенция започва в 9:00 ч., а втората – в 11:00 ч. Между двете операции, в 10:30 ч. д-р Лагаст ще изнесе кратка лекция на тема "Първична обща колянна артропластика – хирургични трикове и съвети при работа с AMP" и ще отговаря на въпросите на присъстващите лекари.

Ставите са вид AMP – WRIGHT MEDICAL , чийто представител за България е "БИОИАСИС" АД.

 реклама