В Световния ден на водата даряваме капка вода за безводните райони по света

България е една от страните, в които международна фондация We Are Water провежда инициатива
по статията работи: Теодора Пенева
В Световния ден на водата даряваме капка вода за безводните райони по света
Снимка: sxc.hu

Фондация We Are Water, която работи за нова култура на водата и правилно развитие и устойчивото управление на водните ресурси, отбелязва Световния ден на водата, 22 март, чрез акции за солидарност и повишаване на осведомеността на населението в различни точки на света.

София е енда от столиците домакин на акция с цел да се повиши общественото съзнание за проблема с водата на планетата и за набиране на средства за финансиране на проекти по които фондацията работи заедно с други неправителствени организации. Мястото на провеждане на инициативата С ваша помощ водатат може да стигне до всеки е пред изложбен център Експо Баня София на бул. Мария Луиза 16. Там, на 22 март 2013 г., всеки може символично да дари капка вода за някой от бедстващите райони, като я постави върху голяма карта на света.  Събраните с тази кампания средства ще бъдат използвани за финансиране на четирите проекта (в Еквадор, Индия, Боливия и Бразилия) по които фондацията работи в сътрудничество с неправителствените организации Образование без граници, фондация Висенте Ферер, УНИЦЕФ и Оксфам.

Българският партньор на фондацията, известният музикант Теодосий Спасов ще подкрепи инициативите за Световния ден на водата с концерт, който ще бъде излъчван пряко от Експо Баня София онлайн и на екраните в мрежата на Международен воден мост 2013 в цялата страна. В квинтет с Пейо Пеев (гъдулка), Иван Георгиев (гайда), Генадий Рашков (тъпан) и Петър Миланов (китара, тамбура) "кавалджията на света” ще изпълни авторската композиция "Ние сме вода”, която създаде за международна фондация We Are Water. За първи път композицията ще бъде изпълнена само с български народни музикални инструменти. В София, концертът на Теодосий Спасов Фолк квинтет ще бъде излъчван и на голям екран пред Националния дворец на културата от 17.00 ч. на 22 март 2013 г.

Световният  ден на водата се провежда на 22 март всяка година. Гласуван е от Общото събрание на Организацията на обединените  нации през 1992 г. На този ден, в световен мащаб, се провеждат множество събития  посветени на водата. Всяка година ООН Вода избира конкретна тема на деня, свързана с водата. Тази година темата е Сътрудничеството в областта на водите.

 реклама