Бялата книга на Goodyear призовава ЕС да допринесе за информирането на родителите за тяхната роля в обучаването на децата за пътната безопасност  2

Изследването на компанията за 2014 година се основава на широкообхватно проучване сред 6805 европейски родители на начинаещи шофьори (на възраст 16-25) от 19 страни
по статията работи: Данаил Казаков
Бялата книга на Goodyear призовава ЕС да допринесе за информирането на родителите за тяхната роля в обучаването на децата за пътната безопасност

На събитие в Брюксел, Белгия, което се проведе на 2-ри октомври 2014г., производителят на гуми Goodyear призова Европейската комисия да се повиши осведомеността на родителитеза ролята им в обучението на децата на тема пътна безопасност чрез насърчаване и финансиране на публични кампании.

Призивът за действие е включен във второто издание на Бялата книга на компанията "Безопасността на първо място: Подобряване на пътната безопасност за начинаещи шофьори", която беше издадена в Брюксел.

В допълнение към проучване на нагласите на инструкторите и самите начинаещи шофьори това ново издание разкрива резултатите от изследването на Goodyear в Европа, Близкия изток и Африка (EMEA), което изследва нагласите на родителите на начинаещите шофьори към пътната безопасност.

Изследването на компанията за 2014 година се основава на широкообхватно проучване сред 6805 европейски родители на начинаещи шофьори (на възраст 16-25) от 19 страни. Това изследване е насочено към по-доброто отношение на родителите към безопасността по пътищата, както и какъв пример дават те като шофьори и как те подкрепят децата си, когато те се учат да управляват.

Експертите са единодушни, че родителите играят решаваща роля в оформянето на шофьорските навици на децатая им и нагласите им към безопасността по пътищата. Като президент на Европейската асоциация на родителите (EPA), Естер Саламон вижда, че родителите влияят на децата си на всички нива и пътната безопасност не е изключение. "Ясно е - ролята на родителите започва много по-рано. Те са модели за подражание за децата. Тяхното поведение при шофиране и поведението им на пътя като шофьори, велосипедисти или пешеходци оказва влияние", коментира тя.

Въз основа на резултатите от научните изследвания, Goodyear призовава към редица действия, насочени към политиците, инструктори от школите по шофьорски курсове и други заинтересованите страни в дебата за безопасността по пътищата. Някои от основните препоръки на Goodyear включват:

  • Европейската комисия следва да насърчава и финансира обществени кампании за повишаване на информираността за ролята на родителите в обучението на децата им на пътна безопасност.
  • Европейската комисия трябва да провежда изследвания за ползите от безопасността сред завършилите шофьорски курсове.
  • Местните власти трябва да насърчават опреснителните курсове за опитни шофьори.
  • Goodyear предлага въвеждането на "ден на пътната безопасност за начинаещите шофьори ", така че те да са запознати със специфичните предизвикателства, пред които се изправят на пътя.
  • Застрахователната индустрия трябва да стимулират родителите, които демонстрират своята ангажираност за безопасно шофиране (например чрез използването на системи за черни кутии).
  • Училищата и колежите трябва да обмислят преподаване на пътната безопасност като част от тяхната отговорност след началните училищни години.

В допълнение към тези препоръки, като част от продължаващия ангажимент към пътната безопасност, Goodyear ще насърчава сътрудничеството между автошколите, установените образователни власти и родителите, за да помогне за подобряване на безопасността на начинаещите шофьори.

Констатациите, включително обсъждането на високо ниво, са представени днес, 2-ри октомври по време на кръгла маса, излъчвана онлайн. Панелът, в който взеха участие водещи експерти в сферата на родителство, психология на трафика, безопасността по пътищата и политиката ще обсъдят новите резултати и връзката между трите най-важни групи в бъдещето на пътната безопасност: родителите, инструкторите и новите водачи.

Оливие Русо, вицепрезидент на Goodyear, леки гуми, EMEA, коментира: "Настоящата Бяла книга за начинаещи шофьори е резултат от почти десетилетие работа на Goodyear в посока насърчаване на безопасността по пътищата. Въз основа на изследване, проведено в региона на EMEA, сега ние можем да предложим уникален поглед в триъгълника на групите, които имат най-голямо значение за безопасността по пътищата: начинаещите шофьори, инструкторите и родители на начинаещите шофьори. Като основен доставчик на гуми за автомобилната индустрия, ние имаме ключова роля за налагане на стандартите за безопасност по пътищата. Очакваме с нетърпение предстоящата ни работа с политиците, асоциациите за безопасност по пътищата, автошколите, родителите и автомобилната индустрия по по-нататъшно подобряване на безопасността на нашите млади шофьори. "

Goodyear е работил с различни партньори в научните изследвания. Компанията се е консултирала с психолози от Лондонското училище по икономика и политически науки в етапа на разработване на въпросника, и Traffic Psychology International осигури експертен коментар за обратна информация на изследването. Европейската асоциация на родители и Европейската асоциация на автошколите също са добавили своя опит.

Новото издание на Бялата книга за пътна безопасност на Goodyear може да бъде свален от: www.goodyear.eu. Видеото от кръглата маса, дискусията и пресконференцията за представянето на Бялата книга на Goodyear и обсъждане на резултатите от изследването може да бъде гледано на: www.goodyear.eu/conference.

За Goodyear

Goodyear е една от най-големите компании за гуми в света. В нея работят около 69 000 души и произвежда продукти в 50 завода в 22 страни по целия свят. Нейните два иновационни центъра в Акрон, Охайо и Колмар-Берг, Люксембург се стремят да развиват най-съвременните продукти и услуги, които определят технологични и стандарти на производство за индустрията.

Goodyear има 115години опит в разработването на много важна част от всяко превозно средство - гумата. Ние вярваме, че ние имаме отговорността да участваме в дебата за безопасността на гумите, и ние искаме да допринесем за по-безопасна мобилност. В Европа Goodyear е подписала Европейската харта за пътна безопасност (ERSC). Goodyear подкрепи идеята за европейски етикет на гумата, който прави по-лесно за потребителите да оценят характеристиките на гумите от гледна точка на околната среда и безопасността. Goodyear подкрепи задължителното въвеждане на система за мониторинг на налягането в гумите - електронна система за контрол на налягането на въздуха вътре в гумата - във всички нови леки автомобили от 2012 г., и всички коли от 2014 г. Goodyear също подкрепя идеята на страните-членки за въвеждането на закони за зимните гуми с цел подобряване на безопасността по пътищата при зимни условия. Goodyear се ангажира със заинтересованите страни, за да се докаже важността на пътната безопасност.

За повече информация за Goodyear и нейните продукти, посетете www.goodyear.com

 реклама