Българските сортове трябва да бъдат презентирани по света е мнението на чуждестранни енолози на ВИНАРИЯ 2017

Според Пол Демелнер, който е член на международното жури на „Винария 2017“ българските сортове Мавруд и Мискет са много добри и трябва да се популяризират на световните пазари
по статията работи: biznews.bg
Българските сортове трябва да бъдат презентирани по света е мнението на чуждестранни енолози на ВИНАРИЯ 2017

Местните български сортове вино трябва да бъдат презентирани по света. На това мнение са чуждестранните лектори от Франция и Гърция, които участваха в дегустациите на Международния конкурс за вина, ракии, винено бренди и спиртни напитки на "Винария 2017".
Френският дегустатор Пол Демелнер представи сортовото разнообразие в Европа и работата на неправителствената организация "Wine Mosaic", чийто член е от 3 години. Тя е създадена през 2013 г. и се занимава с проучването на местни сортове вина от Европа и тяхното опазване. Причината за създаването й е фактът, че стандартизацията на винените сортове грозде представлява заплаха за разнообразието им, тъй като около 30 винени сорта преобладават в около 70% от производството на Дионисиевата напитка в света. "Wine Mosaic" представя 84 сорта от цяла Европа, като идеята е да се разкрие произхода и разнообразието им. На изложението "Winesud" в Монпелие, Франция са били представили вина от 6 държави – Франция, Ливан, Турция, Испания, Португалия и Италия. Предстои представянето им в Лондон, Будапеща, а през следващата година в САЩ и Канада.
Според Пол Демелнер, който е член на международното жури на "Винария 2017" българските сортове Мавруд и Мискет са много добри, но трябва да се популяризират на световните пазари.

От своя страна гръцкият енолог Константинос Бакасиетас презентира потенциалът на гръцките и балкански сортове и начинът на тяхното откриване и разпознаване. Той разказа как почти загубени сортове, ги намират в малки стопанства, селектират ги и ги изследват, за да установят дали са известни на енологията. След като открият изчезващи сортове, работят за развитие на клоновата им селекция. 
Съпътстващата програма на "Винария" и утре, когато италианският енолог Барбара Скот ще представи метода Ghill-out като алтернатива на студената стабилизация. Тя е маркетингов директор на "Enartis", която предлага съпътстващи материали за винарската промишленост и прилага цялостна система за качество, гарантираща чисти продукти в съответствие с новите тенденции в сектора. Лекцията й ще се проведе от 11 часа на 24.02.2017 г. в 10-та палата. По същото време магистърът по енология и винен маркетинг Николета Дикова ще проведе майсторски клас "Винификация в амфора". в конферентната зала на 11-а палата, като лекцията й е резервирана само за технолози и винени професионалисти.
Посетителите на "Винария 2017" ще имат възможността да присъстват на дегустацията на висококачествен белгийски шоколад с различни български вина "Шоколад и вино". Тя ще се проведе за първи път в рамките на изложението, като идеята е да се демонстрират възможностите за съчетаване на сладките изкушения с Дионисиевата напитка. Атрактивната проява "Тръпката на сладко тайнство и омайно вълшебство" ще се проведе на 24 февруари 2017 г. от 13 часа в дегустационната зала на 11-а палата на панаирния комплекс в Пловдив. 

Организатори на събитията в програмата по повод 25-та годишнина от създаване на международната специализирана изложба за лозарство и винарство "Винария" са Националната лозаро-винарска камара и Съюзът на енолозите в България, като се осъществяват с подкрепата на Международен панаир Пловдив. 

 реклама