Българските работодатели очакват муден темп на наемане през първото тримесечие на 2013 година

От общо 750 работодатели 13% посочват, че възнамеряват да наемат служители през периода януари-март
по статията работи: Елица Елефтерова

Българските работодатели очакват муден темп на наемане през първото тримесечие на 2013 година, отчитайки отрицателен коефициент на заетост от началото на проучването на българския пазар. Негативната прогноза е индикатор за това, че процентът работодатели, които са склонни да съкращават, е по-висок от процента на работодателите, които имат планове за наемане.

От общо 750 работодатели, които са взели участие в проучването, 13% посочват, че възнамеряват да наемат служители през периода януари-март в сравнение със 17%, които планират да съкращават персонал. Също както и в предишното тримесечие, работодателите в сектора финанси, застраховане, бизнес услуги и недвижими имоти отчитат най-силни планове за наемане. Коефициентът на заетост в сектора отбелязва спад от 6 процентни пункта в сравнение с предходното тримесечие и остава непроменен на годишна база. 

"Според редица анализатори спадът в индустриалното производство в еврозоната сигнализира за предстояща втора рецесия. Този фактор е предпоставка за увеличението на безработицата сред всички страни от ЕС, включително и нашата и не е учудващо, че българските мениджъри са по-песимистични в очакванията си за нови назначения.

Всъщност, в сравнение със същия период на миналата година, работодателите, които казват, че ще намаляват своя персонал, се е увеличил със седем процента,” коментира Надя Василева, управляващ директор на Manpower за България, Сърбия и Хърватия. 

Работодатели от всичките пет анкетирани региона не планират наемане 

Работодателите и в петте  анкетирани региона на страната споделят негативни намерения за наемане през първото тримесечие на 2013 година. Работодателите в София и Пловдив са с най-малко песимистични планове, отчитайки коефициент на заетост от -1%. Работодателите от региона на Русе и Бургас са най-песимистично настроени що се отнася до очаквания за наемане през първото тримесечие на следващата година с коефициенти съответно от -12% и -10%. 

"Като цяло, най-ниските нива на безработица се посочват традиционно от трите най-големи региона в България. Редица международни компании като Coca-Cola Enterprises, TELUS International, Sutherland Global Services, Ingram Micro и други разполагат своите бизнеси в страната, за да се възползват от предимствата на родния пазар и наличност на таланти,” допълва Василева.

"Но общности в другите региони полагат усилия за привличане на чужди инвестиции чрез осигуряване на различни стимули с цел да станат по-привлекателни и да насочат новите бизнеси към повече градове в страната.”

 реклама