Български предприемачи се запознаха с успешни практики на словенския бизнес и получиха съвети за пазарно разрастване

Проектът цели да подпомогне растежа на малките и средни предприятия
по статията работи: Елица Елефтерова

Български предприемачи от различни бизнес сектори получиха примери за ефективно и успешно пазарно развитие и разразстване от свои колеги в Словения. Успешните бизнес практики от словенския опит бяха представени по време на първата от поредицата работни срещи по проект "Иновативни знания без граници”, който се изпълнява от Център за предприемачество и управленско развитие – България (CEED България) и Zavod mreža podjetništva – CEED Словения.

Проектът цели да подпомогне растежа на малките и средни предприятия  като предложи на техните мениджъри  иновативно обучение, надграждащо знанията и уменията им. Работните срещи акцентират върху умението за презентиране на предлаганите продукти и услуги пред клиенти и партньори и умелото управление на работния екип.

По време на първата  среща в Словения българските  предприемачи, освен че се запознаха  с успешните бизнес практики в страната и предлаганите там програми за технологично и продуктово развитие и оптимизация на разходите, успяха да изградят контакти с партньори и потенциални кленти. Участниците в срещата имаха възможността индивидуално да представят своя бизнес и да получат обратна връзка и съвети за развитие от експерти в съответната област. Участниците получиха ценни съвети за това как да подобрят своя бизнес от предприемачите Андраш Тори (Andraž Tori) от Zemanta, Томаз Столфа (Tomaz Stolfa) от Vox.io и Югослав Петкович (Jugoslav Petkovic). Основната получена препоръка беше първо да си отговорят на въпроса "Как искам да променя света?".

"Работната среща в Словения беше много добра възможност за обмяна на опит и създаване на полезни контакти", обобщава своето участие Владимир Рашев, управляващ партньор в Балкан Сървисис. "За мен много полезна беше връзката с менторите от предлаганите обучителни програми за предприемачи с опит над 5 години и специализираните програми, които са насочени към усъвършенстването им в определени области –  продажби, финансово управление, мениджмънт на проекти, управление на екипи/хора, които са изключително фокусирани и се водят от най-добрите специалисти в съответната област."

Част от обмена на успешни  практики и знания между български  и словенски предприемачи беше участието в годишната регионална конференция на CEED мрежата "Бъди гъвкав и пъргав" (Being Lean and Agile) в Cankarjev dom. Конфренцията представи печаливши бизнес модели във времена на икономическа криза - как компаниите да бъдат в състояние да реагират бързо на нуждите на клиентите, да управляват пъргаво и гъвкаво операциите и риска.

За Александър Китов от Betahous Sofia пътуването до Словения и участието в работната среща и бизнес конференцията позволяват обмен на опит и идеи не само с успешните словенски предприемачи, а и с българския екип. От ключово значение за него е, че е успял да направи сравнение на нивото на развитие на българското спрямо словенското предприемаческо общество и да се запознае с "много будни и предприемчиви хора с богат опит и интересни профили".

Проектът "Иновативни  знания без граници” продължава с  втора работна среща в Словения на 5 ноември 2012 г., чиято основна  тема е "Минималният продукт, който  носи стойност" (Minimum Viable Product – MVP). Срещата ще се осъществи със словенски ментори и група предприемачи от програмата CEED-Go-To-Market. Българските предприемачи ще могат да участват и в B2B срещи със словенски фирми и да посетят Технологичния парк в Любляна.

 реклама