Българската фирма Онтотекст е разработила три от ключовите компоненти в продуктовата секция Europeana

Софтуерната компания е изградила OAI-PMH сървър и SPARQL интерфейс за мащабния европейски културен проект
по статията работи: Данаил Казаков
Българската фирма Онтотекст е разработила три от ключовите компоненти в продуктовата секция Europeana

Българската компания за семантичен софтуер Онтотекст, част от Сирма Груп, е разработила три от основните компоненти на европейската база за достъп до културното наследство Europeana, представляващи три от ключовите индикатори за производителност (KPI – Key Performance Indicators) на платформата. Това става ясно от публикуването на бизнес плана на Europeana за 2014 година, който е достъпен на сайта на системата. Europeana представлява най-мащабният проект на Европейския съюз за дигитализиране на културното наследство, включващ виртуална библиотека с разнообразно съдържание за културата на Стария континент.

Както става видно от бизнес плана за тази година, Онтотекст към момента е изградил три от основните компоненти на платформата: сървър, базиран на протокола OAI-PMH (Open Archives Initiative Protocol for Metadata Harvesting), който улеснява достъпа на потребители до данните от Europeana в голям обем, семантично хранилище за данни, синхронизирано с базата на проекта и интерфейс, базиран на SPARQL технологията, който добавя нови възможности за предоставяне на данните. Трите компонента от инфраструктурата на Europeana обогатяват значително функциите на виртуалната библиотека, улеснявайки добавянето на нова информация и създавайки нови форми на представяне съдържанието в базата.

Повече за Онтотекст

Онтотекст предоставя основни семантични технологии с висока производителност, мащабируемост и съвместимост. Онтотекст е известен с няколко свои продукта: KIM (популярна платформа за семантична анотация и търсене), OWLIM (семантична база данни, доказала се като най-бърза и мащабируема RDF система) и други. Решенията, създавани с технологиите на Онтотекст, пестят значително време и финансови ресурси в процеса на достъп и обработка на текст и данни от множество източници в сферата на науките за живота (фармацевтика, медицина, биология), издателската дейност, търговското разузнаване (Business Intelligence), телекомуникациите, набирането на персонал и други. Сред клиентите на Онтотекст са организации като BBC, Press Association, AstraZeneca, Wiley, Coca-Cola Испания, Korea Telecom, Johnson Controls USA, Организация на Обединените Нации, Британския Парламент и други. През последните десет години Онтотекст се е наложила и като важен участник в редица значими проекти с отворен код, като GATE и Sesame.омпанията е една от най- иновативните и успешни български софтуерни фирми и е част от Сирма Груп Холдинг.

 реклама