Българската и Румънската фондови борси подписаха меморандум за сътрудничество

Поставя се началото на възможно листване на компании и на двете борси
по статията работи: Нели Минчева
Българската и Румънската фондови борси подписаха меморандум за сътрудничество
Снимка: БФБ-София

Днес Българска Фондова Борса обяви, че в Букурещ, Румъния, бе подписан Меморандум за сътрудничество между БФБ-София и Букурещка фондова борда. Документът бе подписан от Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ, и г-н Валентин Йонеску, генерален директор на букурещката борса.

Меморандумът между БФБ и румънската борса предвижда двете институции да засилят обмена на информация в областта на законодателството и регулацията на капиталовия пазар с цел повишаването на ефективността и модернизацията на борсовата търговия в двете страни. Партньрството ще даде възможност на инвеститорите да имат достъп до навременна информация за публичните компании и търгуваните финансови инструменти в двете страни.

В същото време подобрената комуникация между депозитарите на двете страни ще даде възможност за двойно листване на компании в бъдеще.

Споразумението ще спомогне за интензивен диалог между ръководствата на двете борси, обмяна на служители и съвместно участие на борсите в България и Румъния в проекти, свързани с предизвикателствата пред капиталовите пазари в България и Румъния.

Двете борси се ангажират и със съвместно разработване на нови финансови инструменти и общи индекси.

За БФБ

Българска Фондова Борса – София АД е лицензирана да извършва дейност като фондова борса на 09.10.1997 г. Предметът на дейност на дружеството включва организиране на търговия с ценни книжа и други финансови инструменти; организиране и поддържане на информационна система за търговия с ценни книжа; създаване и поддържане на клирингова система за гарантиране на поетите задължения по сделките с ценни книжа, извършвани на нея.

 реклама