Българската асоциация на софтуерните компании навърши 10 години

Софтуерната индустрия у нас може да поеме три пъти повече кадри, отколкото към момента има на пазара
по статията работи: Нели Минчева
Българската асоциация на софтуерните компании навърши 10 години
Снимка: БАСКОМ

Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) навърши десет години от създаването си. Тя е основана през декември 2001 г. от 15 софтуерни фирми, с основната цел да наложи сектора като съществен и перскептивен дял от икономиката на страната.

Днес в асоциацията членуват над 50 компании, които работят в някои от най-иновативните технологични сектори – разработка на мобилни приложения, банкови информационни системи, ERP и BI системи, приложения за социални мрежи и др., а софтуерният бранш се сочи като един от най-перспективните в България.

"През последните години софтуерната индустрия у нас се наложи като успешен сектор, който дава висока добавена стойност и спомага за смисленото развитие на специалистите, които работят в него. Много от българските софтуерни компании са конкурентни на световно ниво и работят по проекти за едни от най-големите организации в САЩ, Западна Европа и Азия" - заяви Георги Брашнаров, председател на Управителния съвет на БАСКОМ.

Според него именно софтуерната индустрия е един от отговорите на все по-често задавания напоследък въпрос: Къде са конкурентните предимства на страната ни в съвременния променящ се свят и в кои ниши България може да предлага продукт на световно ниво с висока добавена стойност.

"Показателно за възможностите на сектора е, че в момента неговото развитие е забавено не от липсата на пазар и клиенти, а от липсата на достатъчно образовани специалисти, които да работят в него" - посочи Явор Джонев, член на Управителния съвет на асоциацията. "Според актуална анкета, изготвена от работната група по образование в БАСКОМ, до три години фирмите от сектора биха могли да поемат три пъти повече специалисти, отколкото работят в индустрията към момента."

БАСКОМ предлага създаването на тристранен обществен съвет с участието на правителството, университетите и технологичния бизнес, в чиито рамки да бъде дискутирана нуждата от нови учебни програми и промени в образователната система. Целта е по този начин бъдещите специалисти, които излизат от университетите, да са много по-адекватни на изискванията на бизнеса, което ще спомогне както за тяхната по-успешна реализация, така и за повишаване общата конкурентоспособност на бранша. "Друго предложение на БАСКОМ е свързано с въвеждането на общообразователни учебни програми, които да бъдат фокусирани върху развиването сред децата на два типа способности, най-общо свързани с логическото мислене и със социалните умения" - добави Джонев, който е също и ръководител на работната група по Образование към асоциацията.

Повече за БАСКОМ

Българската асоциация на софтуерните компании – БАСКОМ - е създадена през 2001 г. В Асоциацията членуват повече от 45 водещи фирми, които разработват софтуерни продукти и системи и предлагат услуги за цялостни ИТ решения. Софтуерната индустрия е сред малкото български индустрии с висока добавена стойност и конурентноспособност в световен мащаб, осигуряваща изключителни възможности за професионална реализация и развитие на хората, работещи в нея. Основните цели на БАСКОМ са да популяризира българската софтуерна индустрия, да развива професионализма и конкурентостта на сектора, да работи за подобряване на образователната система и да участва активно в изграждане и осъществяване на политики за ефективни ИТ инвестиции в полза на цялото общество.

 реклама