Българи втори в европейски еко-маратон

Отборът на Техническия университет – София се класира втори в европейската надпревара за икономично шофиране Shell Eco-marathon 2012
по статията работи: Елица Елефтерова
Българи втори в европейски еко-маратон

Отборът на Техническия университет – София се класира втори в европейската надпревара за икономично шофиране Shell Eco-marathon 2012. Студентите от ТУ, който е член на Индустриален клъстер "Електромобили”, изминаха със своята специално конструирана за състезанието машина 188,5 км само с 1 КВтч. Това е енергията, с която 10 крушки по 100 вата биха могли да работят само 1 час. В миналогодишното издание на тази надпревара бъдещите инженери участваха с електромобил с водородна клетка, успяха да изминах 63 км. със същата енергия и заеха призовото 4 място. 

В състезанието по улиците на Ротердам от 17 до 19 май бяха допуснати 119 от общо 162 отбора, стигнали до финалите. В класа на електромобилите от "градски тип” първо място спечели френският отбор, поставил рекорд с изминати 262,2 км. само с 1 КВтч електроенергия. Зад първите два останаха други 13 престижни тима от Цяла Европа. Българските студенти бяха спонсорирани от оператора на зарядни станции "Фул Чарджър България”, също член на ИКЕМ.    

В надпреварата отбор на ТУ – Варна се включи пък в категорията "прототипи, задвижвани с бензин”. С 1 литър гориво варненци успяха да изминат 96 км и заеха 41 позиция. В Shell Eco-marathon 2009, когато техният опел се движеше с бутан-пропан, те бяха на 89 място.

От ИКЕМ съобщават също, че и възпитаниците на Професионалната гимназията по селско, горско стопанство и туризъм  в гр. Чепеларе проявяват афинитет към електромобилите. Под ръководството на инж. Михайлов те завършиха радиоуправляем модел на соларен електромобил, който ще демонстрират пред местната общественост на 24 май.

В началото на юни т.г. учениците от Чепеларе заедно със студенти от ВТУ "Тодор Каблешков"-София ще участват пък в специализирано изложение с демонстрации в Задар, Хърватия. Участието там е организирано от ИКЕМ, чиито членове са двете учебни заведения, чрез проект по линия на програмата "Леонардо". В клъстера се надяват демонстрациите на българите да привлекат вниманието на другите участници от половин дузина европейски страни и те да направят поръчки за производството на българските модели на електромобили в България.

 реклама